Olaszország: eltűntek a szájmaszkok a gyógyszertárakból

Százhetvenkettővel emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban a polgári védelem kedd esti adatai szerint, és így elérte a 30 911-et. A járványügyi biztos, Domenico Arcuri a szájmaszkokkal való üzérkedés veszélyére is felhívta a figyelmet.

Az elhunytak napi száma alig csökkent az egy nappal korábbi 179-hez képest. Az aktív fertőzöttek száma 1222-vel csökkent a hétfőn közölt 826 után. Jelenleg 81 266 beteget tartanak nyilván. Kórházban már kevesebb mint 13 ezer embert kezelnek, az intenzív osztályokon pedig 956 a Covid-19-ben szenvedők száma. A betegségből a hivatalos adatok szerint több mint 109 ezren gyógyultak meg. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 221 216-ot.

A gócpontban, Lombardiában 1033-mal emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma, de ebből 419 beteget nem az utóbbi egy napon, hanem még korábban regisztráltak, csak nem kerültek időben a nyilvántartásba. Így is egy nap alatt 614 volt az újonnan szűrt betegek száma a korábbi 364-hez képest. A tartományban egy nap alatt 62 beteg hunyt el az előző napi 68 után.

A május 18-tól tervezett országos újraindulás előtt a kórházakból és gyógyszertárakból ismét szájmaszkhiányt jelentettek. Domenico Arcuri járványbiztos elmondta, hogy a járványterjedés kezdete óta több mint 200 millió szájmaszkot osztottak szét, csak az utóbbi egy héten több mint 36 milliót. Üzérkedésre is felhívta a figyelmet, hangsúlyozva, hogy a szájmaszkok árát az olasz kormány ötven centben szabta meg, és általános forgalmi adóval számolva 61 centért ajánlják az árusításukat. Arcuri hozzátette, hogy bízik az olaszokban, akik szerinte a következő időszakban is óvatos és felelősségteljes magatartást fognak követni az óvintézkedések betartásával. Hiánycikk lett a műanyag kesztyű is, pedig hétfőtől kötelező a viselete.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?