Spanyolországban továbbra is lassul a járvány terjedése


-A A+

Spanyolországban továbbra is lassul a koronavírus-járvány terjedése, március közepe óta nem látott szintre csökkent a napi új regisztrált fertőzöttek és a halálos áldozatok száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn, amikor újabb enyhítések léptek életbe az országban.

A SARS-CoV-2 nevű vírust 373 páciensnél mutatták ki az elmúlt egy napban, míg összesen 227 436 fertőzöttet szűrtek ki a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. További 40 707, már lezajlott fertőzést igazoltak ellenanyag-vizsgálattal a vírus január végi megjelenése óta. A fertőzésbe 123-an haltak bele egy nap alatt, és 26 744-en vesztették életüket a március elején jelentett első haláleset óta. A gyógyultak száma 973-mal emelkedett 24 óra alatt, ami elmarad a múlt héten tapasztalt, napi kétezer feletti esetszámtól. A vírusfertőzést eddig több mint 137 ezren győzték le.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján Madridban elmondta: az új esetek aránya országosan 100 ezer lakosonként 30 fertőzött. 17-ből hét tartományban és a két észak-afrikai exklávéban 10-nél kevesebb a napi új igazolt eset.

Hétfőtől az ország nagy részén érvénybe lépett a járványügyi védekezés enyhítésének következő szintje, az úgynevezett egyes fázis, amelyben a családok, barátok ismét meglátogathatják egymást otthonukban és az egy autóban utazók számát sem szűkítik. Korlátozott létszámmal kinyithatnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek teraszai, a kulturális intézmények és vallási helyszínek is.

Az óvintézkedések lazítása a 47 milliós ország lakosságának több mint 51 százalékát érinti, de nem vonatkozik például a két legnépesebb városra, Madridra és Barcelonára sem. A madridi autonóm közösség és Katalónia a járvány által leginkább sújtott két régió. Előbbiben 69 ezer, utóbbiban 56 ezer felett van a regisztrált fertőzöttek száma.

A spanyol magánvállalkozók szövetségének (ATA) becslése szerint hétfőtől a kiskereskedelmi egységek 40-42 százaléka és a vendéglátóhelyek 18-20 százaléka tart nyitva. A szépségszalonok esetében ez az arány 73-75 százalék, míg a szállodáknál 3-5 százalék. A központi kormány tervei szerint a korlátozásokat négy fázisban, június végére oldják majd fel országosan. A járvány miatt kilenc héttel ezelőtt bevezetett szükségállapot május 24-ig van érvényben.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.  
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X