Spanyolországban ismét nagyobb mértékben emelkedett a halottak száma

Spanyolországban 244 halottat követelt a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés az elmúlt egy nap során, 59-cel többet, mint 24 órával korábban - derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium szerdai jelentéséből.

A halottak száma három nap után először emelkedett ismét kétszáz fölé, ám az egészségügyi hatóságok szakemberei szerint ez nem jelenti az, hogy a járvány csökkenő tendenciája megfordult volna. A dél-európai országban már 25 857 ember hunyt el a járvány során.

A fertőzésből 126 002-en épültek fel, hétfő óta minden nap kétezer felett volt az újabb gyógyult esetek száma. A szaktárca adatai szerint a koronavírus-fertőzést összesen 253 682 esetben igazolta pozitív vizsgálati eredmény, amelyből 220 325 a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel készült, 33 357 pedig a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas úgynevezett ellenanyag-vizsgálattal. Az előbbi módszerrel 685, utóbbival 2125 fertőzést azonosítottak az elmúlt egy napban.

A járvány halálos áldozatainak emlékére nemzeti gyász elrendelését tervezi a kormány - erről a spanyol miniszterelnök beszélt a parlament szerdai ülésén, ahol a képviselők a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapot újabb, immáron negyedszeri meghosszabbításáról vitáznak, majd szavaznak. "Részleges győzelmet arattunk a vírus felett a szükségállapot törvényes és alkotmányos fegyverével" - fogalmazott felszólalásában Pedro Sánchez. Érvelése szerint a járvány okozta társadalmi és gazdasági károk enyhítését célzó intézkedések, mint például a rászorulóknál a közszolgáltatások biztosítása fizetéselmaradás esetén, a szükségállapothoz kötöttek, ezért "megbocsáthatatlan" lenne, ha nem tartanák fenn továbbra is.

A kormányfő beszámolt róla, hogy eddig 139 milliárd eurót költöttek a járvánnyal kapcsolatos rendkívüli intézkedésekre. 117 millió védőfelszerelést osztottak szét a tartományok között, és 44 klinikai gyógyszerkísérlet vette kezdetét. "Nem lehet fenntartani a kormány önkényességét rendkívüli hatáskörökkel" - reagált a vita során Pablo Casado, az ellenzék legnagyobb erejének számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke hangsúlyozva, hogy épp ezért már nem támogatják a szükségállapot ismételt meghosszabbítását, és a szavazásnál tartózkodni fognak. Véleménye szerint más törvényes eszközökkel is lehetséges a járványügyi védekezés további biztosítása. A pártelnök sürgette a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítását. Az óvintézkedések enyhítésére vonatkozó kormányzati elképzeléseket pedig orosz rulettnek nevezte.

A PP tartózkodása ellenére a parlament várhatóan elfogadja a szükségállapot meghosszabbítását május 24-ig, mivel a baloldali kisebbségi kormány javaslatát megszavazza a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is. Utóbbi támogatása feltételéül szabta, hogy a kormány mostantól hetente egyeztessen az ellenzéki pártokkal a járványügyi helyzet alakulásáról és a tervezett lépésekről. A VOX bevándorlásellenes, ultranacionalista párt a parlamentben közölte: több nagyvárosban autós tüntetés bejelentésére készül, hogy tiltakozzon a kormány válságkezelése ellen, amely szerinte "nevetség tárgyává" tette az országot a nemzetközi közvélemény előtt.

Spanyolországban hét hét után, hétfőn kezdték meg enyhíteni a kijárási és nyitvatartási korlátozásokat, amelyeket négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban oldanak fel, várhatóan június végéig.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?