Spanyolországban már harmadik napja 200 alatt van az új áldozatok száma

Spanyolországban az elmúlt 24 órában 185-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzés következtében. A halálozás már harmadik napja nem emelkedett kétszáz fölé – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium a tartományok adatai alapján készült keddi összefoglalójában.

A regisztrált fertőzöttek közül 25 613-an vesztették életüket a március 3-án jelentett első haláleset óta. A gyógyultak száma 123 486, keddre újabb 2143 pácienst nyilvánítottak ismét egészségesnek. Az új koronavírust eddig 219 329 esetben igazolták a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel, amely az elmúlt egy napban 867 új fertőzést mutatott ki.

A szaktárca tíz nap szünet után újból közzétette azokat a pozitív eseteket is, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak. Eszerint még 31 232-en fertőződtek meg. Az igazolt esetek között több mint 43 ezer egészségügyi dolgozó van. Spanyolországban március 15-e óta van érvényben szükségállapot, amely felhatalmazást ad a kormánynak rendkívüli intézkedések bevezetésére a járványügyi védekezésben, ilyen például az állampolgárok szabad mozgásának korlátozása. Az alkotmány szerint a szükségállapot egyszerre legfeljebb 15 napra rendelhető el, meghosszabbításához a parlament jóváhagyása szükséges.

A kabinet keddi ülésén dönt arról, hogy immár negyedszer kezdeményezi a május 9-én lejáró szükségállapot újabb meghosszabbítását a törvényhozásnál, most először azonban ennek elfogadása nehézségekbe ütközhet. Nem támogatja tovább a szükségállapot fenntartását a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), mivel az országban hétfőn már megkezdődött az óvintézkedések fokozatos enyhítése. Az ellenzéki párt szerint nem a szükségállapot elnyújtására van szükség, hanem a gazdasági aktivitás mielőbbi helyreállítására. A PP azt még nem jelentette be, hogy képviselői tartózkodnak-e vagy nemmel szavaznak a parlament szerdai ülésén. Utóbbi esetén válik kérdésessé a javaslat elfogadása, amelynek a kisebbségi kormánykoalíció szerint nincs alternatívája.

 A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?