Pert nyert a román állam ellen az Emberi Jogok Európai Bíróságán Laura Codruţa Kövesi

FRISSÍTVE - Laura Codruţa Kövesinek adott igazat kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a volt korrupcióellenes főügyész leváltásának ügyében. A jelenlegi európai főügyész 2018 decemberében fordult panaszával a testülethez, mert szerinte sérültek a jogai akkor, amikor az alkotmánybíróság 2018. májusi döntésével eltávolították tisztségéből.

Az EJEB megállapította, hogy a román állam megsértette Laura Codruţa Kövesi véleményszabadsághoz és az igazságszolgáltatáshoz való jogát, mert a leváltásakor nem kapott esélyt a védekezésre.

Klaus Iohannis államfő 2018 július 9-én ültette gyakorlatba az alkotmánybíróság döntését, és menesztette Laura Codruţa Kövesit a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről. A taláros testület május 30-án megállapította: az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította a DNA főügyészének leváltására irányuló kormányjavaslatot, és a főügyész leváltására kötelezte az államfőt.

Az EJEB egyöntetű döntése szerint sérült Kövesi tisztességes tárgyaláshoz való joga (amelyet az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikke szavatol), valamint a véleménynyilvánítás szabadságához való joga (amelyet az Egyezmény 10. cikke ír elő). A strasbourgi bíróság megállapította: a volt főügyésznek nem állt módjában érdemben megfellebbezni a leváltására vonatkozó döntést, a fellebbezést ugyanis csak a leváltásáról szóló elnöki rendelet ellen nyújthatta volna be, menesztésének indokát - miszerint a korrupcióellenes törvények reformjának bírálata miatt kellett távoznia posztjáról - nem támadhatta meg.

A strasbourgi bíróság szerint azért sérült a véleménynyilvánítás szabadságához való joga, mert egy közérdekű téma kapcsán tett kritikus nyilatkozatai miatt váltották le. Korrupcióellenes főügyészként a feladatai közé tartozott, hogy kifejtse véleményét a bírákat és ügyészeket, ezek függetlenségét, illetve a korrupció elleni küzdelmet érintő törvénymódosításokról - állapította meg az EJEB.

A bírósági döntés szerint Kövesi idő előtti menesztése szembemegy az igazságszolgáltatás függetlenségének elvével, ugyanakkor elbátortalanította őt és más bírákat és ügyészeket attól, hogy részt vegyenek az igazságügyi reformot érintő vitákban.

Kövesi nem kért kártérítést, de a strasbourgi döntést a román hatóságoknak figyelembe kell venniük, ha újabb ügyészségi vezetőt mentenének fel mandátuma lejárta előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?