Elmarad a Mount Everestet ellepő szemét összegyűjtése

Határozatlan időre elhalasztják a koronavírus járványa miatt a Mount Everest megtisztítását a hulladéktól - közölte Joges Bhattarai nepáli turisztikai miniszter vasárnap.

A világ legmagasabb hegyén tonnaszám hever a szemét: használhatatlanná vált sátrak, élelmiszercsomagolások, üres vizespalackok, sörösdobozok és oxigénpalackok, amelyeket a megfáradt hegymászók hagytak maguk után. Ezen felül a nehezen megközelíthető helyen számos temetetlenül maradt holttest is van.

A nepáli kormány ezért tavaly pénzt különített el egy idei tisztítóakcióra. Időközben azonban kétségessé vált, hogy mikor, illetve egyáltalán megvalósul-e a szemétszedés - mondta Bhattarai a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

A nepáli kormány korábban úgy döntött, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozására tavasszal nem engedélyezi a mintegy 8850 méter magas Mount Everest megmászását. A mostani döntéssel viszont a munka nélkül maradt több tízezer hegyi vezető és hordár a szemétszedéssel sem tud majd bevételhez jutni.

Nepálban eddig 75 fertőzöttet azonosítottak. Haláleset eddig nem volt.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapfotó: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?