Koronavírus Olaszországban: ismét megközelítette az 500-at a halottak száma egy nap alatt

Újra megugrott, 474-gyel nőtt a koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma egy nap alatt Olaszországban, és így elérte a 28 710-t – közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint kétszázzal csökkent. 

A halottak száma több mint kétszáz fővel nőtt a korábbi 269-hez képest. Az utóbbi két napban fordult elő március 15. óta először, hogy az elhunytak száma napi háromszáz alá süllyedt. Az aktív fertőzöttek száma 239-cel csökkent a pénteki 608 után. 

A jelenleg regisztrált betegek száma 100 704. Közülük több mint 17 ezret kórházban kezelnek, 1 539 beteget intenzív osztályon. Március második felében az intenzíven kétszer ennyi volt a betegek száma. A gyógyultak száma túllépte a 79 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma 209 328.

Május 4-től fokozatosan újraindul az élet a március 11. óta országos karanténban lévő Olaszországban. Újraindulnak első lépésben a nem létfontosságú gyárak és építkezések szigorú óvintézkedések közepette. Több mint 4,4 millió olasz áll ismét munkába, többségük ötven évnél idősebb, és nagy részük a gócpontnak számító, iparosodott északolasz tartományokban él. 

Kötelező lesz a szájmaszk és a kesztyű viselése a tömegközlekedési eszközökön. Enyhítik a kijárási korlátozásokat is: továbbra is csak indokolt esetben lehet az utcán tartózkodni, de engedélyezett lesz a rokonlátogatás, valamint a lakóhelytől távolabbi kocogás is. A városok és tartományok közti mozgás továbbra sem engedélyezett. 

Domenico Arcuri járványbiztos kijelentette, hétfőn „a járvánnyal való együttélés” időszaka kezdődik el, amelyben a mozgásszabadságot össze kell hangolni az egészség megőrzésével. Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto kormányzója felhívást intézett a tartomány lakosságához, hangsúlyozva, hogy most rajtuk a sor, hogy megmutassák, képesek a mindennapi életben is betartani az óvintézkedéseket.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/EPA

Kapcsolódók

Kimaradt?