A kormánykoalícióból is érkezett támadás a „virológusokat támogató” olasz kormányfő ellen

Gazdasági újraindulást biztosító, a nemzeti érdekeket védő, valamint nem a „virológusokat, hanem a munkanélkülieket” előnyben részesítő politikai döntéseket sürgetett a kormánypárti Matteo Renzi és az ellenzéket vezető Matteo Salvini is a római parlamentben csütörtökön, választás elé állítva a miniszterelnök Giuseppe Contét.  

A kormánypárti Élő Olaszország (IV) vezetője, Matteo Renzi a római szenátusban ultimátumot intézett Giuseppe Contéhez. Elismerte, hogy a miniszterelnök eredményesen irányította a járvány eddigi időszakát, amelyben elsősorban az ország megnyugtatására volt igény. A második fázisban azonban „ez nem elegendő, mostantól politikai cselekvésre van szükség, újraindulásra a járványhelyzet okozta pusztításban, távlatok és bátor döntések kellenek”- jelentette ki Matteo Renzi. Úgy vélte, Giuseppe Conte válaszút előtt áll, és „ha a populizmust választja a politika helyett, pártja nem fogja támogatni”.Matteo Renzi volt baloldali miniszterelnök kijelentette: „Olaszország a kilencvenes évek elején az ügyészségeknek, a kétezres évek elején a szakértői kormányoknak engedett, most nem hajthatunk fejet a virológusok előtt, nem kérdezhetjük tőlük, hogyan küzdhető le a munkanélküliség, most a politikán a sor!”.

Ignazio La Russa a jobboldali Olasz Fivérek (FdI) politikusa úgy reagált, hogy Matteo Renzi szavaival a Conte-kormány elveszítette parlamenti többségét.

Túlzottnak tartják a miniszterelnök óvatosságát

A pártok képviselői Giuseppe Conte parlamenti felszólalását kommentálták. A miniszterelnök a kormány intézkedéseit magyarázta a járvány utáni újraindulás május 4-től meghirdetett időszakában. Conte az óvintézkedések lépcsőzetes bevezetését hangsúlyozta, lehetetlennek nevezve „a normális élethez való gyors visszatérést”. A kormányfő kijelentette, Olaszország nem hagyta maga mögött a járványhelyzetet.

A túlzottnak tartott és a gazdasági újraindulást tovább késleltető óvatosságot korábban a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) is bírálta.

A jobboldali ellenzéket vezető Liga pártja a csütörtökre virradó éjszaka elfoglalta a képviselőház és a szenátus üléstermét is: a párt tagjai szájmaszkban tüntettek a Conte-kormány ellen, majd az éjszakát is az üléstermekben töltötték. „Addig itt maradunk, amíg a kormány nem hoz konkrét lépéseket az olaszokért: elég a szavakból!” - sürgette az ország talpraállítását szolgáló cselekvést a fekete színű, zöld-fehér-piros csíkkal díszített szájmaszkot viselő Matteo Salvini, a Liga vezetője.

 

Salvini hozzátette, nem engedhető meg, hogy a járvány miatti gazdasági összeomlásban Olaszország „kínai és német gyarmattá váljon, én személy szerint, a Liga és a jobbközép büszke és olasz jövőt látunk Olaszország számára!”. A kormányfő a baloldali szakszervezetek rabja, ezért fosztja meg a vállalkozásoktól, oktatástól, templomoktól az újraindulás szabadságát - állította Salvini.

Elemzők rámutattak, hogy Matteo Renzi pártja kilépése vezethet esetleges kormányváltáshoz: a színfalak mögötti egyeztetések nagykoalícióról szólnak jelenlegi kormánypártok és ellenzéki erők egy részének részvételével.

A költségvetés 55 milliárd eurós többletkorrekciójáról tartott csütörtöki felsőházi szavazáson az elfogadáshoz szükséges 277 voksból 158-t az ellenzék biztosított a kormánynak. A politikán kívülről érkezett, de az Öt Csillag Mozgalomhoz (M5S)-hez közeli Giuseppe Conte jogászprofesszor 2018 júniusában került az M5S és a Liga közös kormányfői székébe. 2019 szeptemberétől az M5S-PD kormányt vezeti, amelynek a PD-ből kivált IV is a tagja.

Kapcsolódók

Kimaradt?