Kína visszautasította Trump vádjait, hogy beavatkozna az elnökválasztásba

Peking nem avatkozik be az amerikai elnökválasztásba – jelentette ki Keng Suang kínai külügyi szóvivő csütörtökön, miután Donald Trump amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy Kína megpróbálja aláásni az esélyeit a novemberi választásokon.

Keng úgy fogalmazott: az elnökválasztás az Egyesült Államok belügye, Peking pedig nem örülne annak, ha belerángatnák.

A kínai külügyi szóvivő újságírói kérdésre válaszolt, miután Trump elnök egy szerdai interjúban a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: Kína mindent el fog követni azért, hogy elveszítse ezt a megmérettetést.Trump szerint Peking szívesebben látná Joe Biden demokrata párti jelöltet az elnöki székben, mert azt reméli, Biden enyhítené a nyomást, amelyet a Trump-kormányzat helyezett Kínára egyebek mellett a két ország közötti kereskedelem terén.

A koronavírus-járvány kapcsán tovább feszült a viszony

A két ország közötti feszült viszonyt tovább szította az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos vita. Washington több alkalommal azzal vádolta meg a kínai vezetést, hogy a járvánnyal kapcsolatos információk elhallgatása miatt felelős a világjárvány kialakulásáért.

Peking következetesen elutasítja ezeket a vádakat, és bár a kínai vezetés hivatalosan elismerte, hogy a vírus megjelenésekor követtek el hibákat, álláspontja szerint a járvány belföldi kialakulása óta nyíltan és időben osztotta meg a rendelkezésére álló információkat a nemzetközi közösséggel, valamint az illetékes nemzetközi szervezetekkel, köztük az Egészségügyi Világszervezettel.

Az amerikai vádakkal kapcsolatban Peking úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok vezetése bűnbakkereséssel igyekszik elterelni a figyelmet arról, hogy nem kezelte megfelelően a járványhelyzetet.

Az amerikai kormány egy meg nem nevezett, magas rangú tisztségviselője azt mondta szerdán: Trump és Hszi egy március végi telefonbeszélgetésükben tulajdonképpen megállapodtak abban hogy ki nem mondottan, de fegyverszünetet tartanak a kínai-amerikai nyilatkozatháborúban – írta a Reuters.

Megegyeztek, hogy minden lehetséges módon együttműködnek a vírus elleni küzdelemben. Ennek azonban az utóbbi napokban vége szakadt, mert kölcsönös vádaskodásba kezdtek a járvány eredetéről és arról, hogy mit lehet ellene tenni – mondta az illető.

Miközben azonban Trump és tanácsadói továbbra is támadták Kínát, felhagytak Hszi közvetlen bírálatával, ami egybevág azzal, hogy az amerikai elnök többször is barátjának nevezte kínai hivatali kollégáját – jegyezte meg a hírügynökség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?