A Fidesz is megszólalt Klaus Iohannis államfő magyarellenes nyilatkozata kapcsán

A Fidesz határozottan elítéli Klaus Iohannis román államfő magyarellenes nyilatkozatát; és azt kéri, hogy Románia elnöke kérjen bocsánatot a magyaroktól - közölte a párt szerdán az MTI-vel.

A nagyobbik magyar kormánypárt Klaus Iohannis szerda déli televíziós beszédére reagált. Az államfő azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a román parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét.

Klaus Iohannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

A Fidesz közleményében azt írta: az elmúlt napokban a román állam képviselői több kirohanást intéztek a magyarok ellen, szerdán pedig "Románia első embere a veszélyhelyzet idején kiáll, és a magyarok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Magyarország és Orbán Viktor ellen uszít".

Úgy fogalmaztak: "Szomorú látni, hogy miközben Magyarország segélyt küld Romániába az erdélyi magyaroknak, a román elnök belpolitikai csatározások miatt, a legsötétebb időket idézve, etnikai feszültséget szít." Kiemelték: a Fidesz abban érdekelt, hogy Romániával jó kapcsolatok alakuljanak ki és nyitottak az együttműködésre, "ebben a nehéz helyzetben különösen egymásra vagyunk utalva".

A Fidesz Románia elnökétől azt kéri: "kérjen bocsánatot a magyaroktól, vonja vissza felelőtlen nyilatkozatát és tanúsítson több tiszteletet a magyarok iránt". "Minden magyar felelős minden magyarért!" - hangsúlyozta a Fidesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?