Spanyolország június végéig fokozatosan enyhít a járványügyi óvintézkedéseken

Spanyolország négy fázisban enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket, amelyek várható időtartama összesen hat-nyolc hétig tart majd - jelentette be a spanyol miniszterelnök a kormány ülését követő online sajtótájékoztatóján Madridban kedden.

"Minden fázis legkevesebb két hétig fog tartani, mert ennyi a vírus lappangási ideje" - mondta Pedro Sánchez, hozzátéve, hogy a járvány alakulásától függően, területenként eltérő lesz az óvintézkedések fokozatos feloldásának sebessége. A területi egységeket a megyék, illetve a szigetek jelentik, amelyek között - néhány kivétellel - továbbra sem lesz átjárás, amíg le nem telik, a várhatóan június végéig tartó átmeneti időszak.

A kormány által kedden elfogadott menetrend szerint hivatalosan május 4-én veszi kezdetét a nulladik, úgynevezett felkészülési fázis, amelyben például megkezdődhetnek a profi sportolók egyéni edzései, az éttermek kinyithatnak, de csak elvitelre készíthetnek ételt, és újraindulhat néhány vállalkozás is, ha előzetes időpont-egyeztetés után, egyenként tudja fogadni az ügyfeleket.

Ezt átugorva jövő hétfőn rögtön az egyes fázisba lép a járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera. Ebben a szakaszban szigorú biztonsági előírások mellett kinyithatnak például azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, a 65 év felettiek számára külön idősávot biztosítva. Az éttermek teraszain, 30 százalékos kihasználtsággal megindulhat a vendégfogadás, ugyanilyen arányban lehet újból látogatni a vallási helyszíneket. Újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket.

Az enyhítések második fázisában az éttermek már zárt térben is fogadhatnak vendégeket, a befogadóképesség egyharmadáig, és biztosítani kell az asztalok elválasztását. Kinyithatnak a kulturális intézmények, például mozik, színházak, ahol a közönség a maximális létszám harmada lehet. A templomok látogathatóságát 50 százaléka növelik ebben a periódusban, amikor ismét engedélyezik a vadászatot és a sporthorgászatot is. Kinyithatnak továbbá az oktatási intézmények, hogy előkészítsék az érettségi vizsgákat, és fogadják azokat a gyerekeket, akiknek elhelyezését dolgozó szüleik nem tudják megoldani.

A tanév távoktatásban fejeződik be, az iskolák csak szeptemberben térhetnek vissza a hagyományos működéshez. A kormány a távmunka fenntartását egészen a harmadik, egyben utolsó fázisig javasolja a munkáltatóknak. Ebben a szakaszban már minden kereskedelmi egység kinyithat, de 50 százalékos létszámkorlátozással és az előírt két méteres távolságtartás biztosításával. Ez kötelező lesz a vendéglátóhelyeken is, azonban már létszámkorlátozás nélkül. Az utcákon és a tömegközlekedésben még ebben a fázisban is "nagyon ajánlott" lesz a szájmaszk viselése.

Pedro Sánchez hangsúlyozta: azt, hogy egy terület átléphet-e egyik fázisból a másikba, olyan objektív feltételekhez kötik mint, hogy milyen a térség egészségügyi leterheltsége, járványügyi helyzete, kapacitása az új fertőzöttek kiszűrésére és elkülönítésére, továbbá mennyire hatékonyak a nyilvános helyeken bevezetett kollektív védelmi intézkedések. A tervezet rugalmas és a helyzetnek megfelelően változtatható - tette hozzá. "A vírus nem tűnt el, továbbra is itt van, és itt is lesz, amíg nem lesz védőoltás" - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök hangsúlyozva, hogy a neheze még hátra van, mert az eredmény azon múlik, hogy az emberek továbbra is betartják-e a szabályokat. "A magatartásunkkal életeket menthetünk" - fogalmazott Pedro Sánchez.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormány kezdeményezni fogja a parlamentnél a március 15-e óta tartó szükségállapot újabb, immár negyedszeri meghosszabbítását, ezúttal május 24-ig.

A dél-európai országban eddig 23 822-en haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. A legmegbízhatóbbnak tartott, úgynevezett PCR-tesztettel összesen 210 773 fertőzöttet szűrtek ki. Közülük 102 548-an már meggyógyultak.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?