Egy lélegeztetőgép sem jut egymillió lakosra: ezek az országok lesznek a járvány legnagyobb vesztesei

Egymilliárdan fertőződhetnek meg az új koronavírussal, ha a legsérülékenyebb országok nem kapnak sürgős segítséget, figyelmeztet az amerikai International Rescue Committee (IRC).

A járvány terjedésének lassításához mielőbbi anyagi és humanitárius segítségre van szükség olyan országokban, mint például Afganisztán vagy Szíria, vonta le a következtetést a globális humanitárius válságok enyhítésével foglalkozó civil szervezet a BBC szerint.

A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a világszerte regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma meghaladja a három milliót, a halálos áldozatok száma pedig a 200 ezret. Az IRC az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Imperial College London modelljei és adatai alapján úgy becsüli, hogy a járvány csúcspontján világszerte 500 millió és egymilliárd között lesz a fertőzöttek száma, a politikailag és gazdaságilag instabil, háború sújtotta országokban pedig több mint 3 millió halálos áldozat várható.A szervezet felhívja a figyelmet, hogy sok fejlődő országban alacsony a regisztrált fertőzöttek száma, de a valós fertőzötteké ennek többszöröse lehet. Az Orvosok Határok Nélkül (Doctors Without Borders) segélyszervezet Jemenben dolgozó munkatársa, Caroline Seguin szerint az országban nagyon alacsony a tesztelési kapacitás, és valószínű, hogy a koronavírus halálos áldozatai el sem jutnak a kórházi ágyig. Jemenben ráadásul kolera- és kanyarójárvány is van, így az egészségügyi rendszert összeomlás fenyegeti, jelentette a szakértő.

A fejlődő vagy sérülékeny országok legnagyobb problémája a koronavírus okozta Covid-19 kezeléséhez szükséges orvosi felszerelés hiánya: Afganisztánban és Pakisztánban például kevesebb mint tíz lélegeztetőgép jut egymillió lakosra, Nigériában pedig 0.8 jut ugyanennyi emberre.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?