Gajdos: újabb támadás készül a vereckei emlékmű ellen

A vereckei emlékmű ellen tervezett újabb ukrán nacionalista támadás miatt emelt szót pénteken a kijevi törvényhozásban Gajdos István parlamenti képviselő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke.

Helyi hírportálok arról számoltak be, hogy előző nap Osztap Sztahiv, a Szabadság (Szvoboda) párt Lviv megyei tanácsának képviselője arra szólított fel a testület ülésén, hogy a nyugat-ukrajnai megye nyújtson anyagi támogatást a vele szomszédos Kárpátaljának a Vereckei-hágón álló magyar emlékmű lerombolásához.

"Felháborodással olvastam a hírt. Érthetetlen számomra, milyennek is képzelik el a Szvoboda politikusai Ukrajna Európába vezető útját, ami mellett szavakban annyira lelkesen kiállnak. Cselekedeteikből, felhívásaikból ítélve ugyanis felgyújtott, lerombolt emlékművek, az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek megfélemlített és megalázott képviselői állnának ezen út két oldalán" - jelentette ki Gajdos István beszédében, amelynek szövegét sajtószolgálata juttatta el az MTI-hez.

Az ukrán parlament egyetlen magyar nemzetiségű képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy minden népnek megvannak a maga szent helyei. "A magyarok számára ezek egyike a Vereckei-hágó, amely több mint ezer éve utat nyitott előttük a honfoglaláshoz" - hangoztatta a politikus. 

Szavai szerint ez az emlékmű jelképezi a kaput Kelet és Nyugat között. "Azt a kaput, amelyen át, jelképesen, Ukrajnának is át kell haladnia az Európai Unióba vezető úton. Senkinek nincs joga arra, hogy bezárja ezt a kaput, mivel az eljövendő nemzedékek nevében kötelességünk megtenni ezt az utat. Az ukránok, a magyarok, az oroszok, a románok és minden más, Ukrajnában élő nemzetiség leendő nemzedékei nevében!" - szögezte le Gajdos István.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?