Nekiment Szijjártó Péter a román nagykövetnek, mert védelmébe vette Szabó Tímeát

„Ennél valószínűleg nincs lejjebb: a román nagykövet vette védelmébe Szabó Tímeát” – így kommentálta a Facebook-oldalán szombaton Szijjártó Péter azt, hogy Marius Lazurca levélben fejezte ki szolidaritását az ellenzéki politikussal, akit sok támadás ért az elmúlt napokban a külföldre, köztük magyarlakta erdélyi településekre küldött maszkokról szóló parlamenti felszólalása miatt.

A magyar külügyminiszter állásfoglalásának előzménye, hogy a román diplomata a Budapesten szolgáló nagykövetek zárt Whatsapp-csoportjában védelembe vette a Párbeszéd társelnökét. Marius Lazurca bejegyzését Szijjártó Péter egyik volt beosztottja is észrevette, és jelentette a külügyminiszternek.

Az üzenetben a román nagykövet arról ír, hogy Szabó Tímeát fenyegetések és inzultusok sora érte a magyarlakta romániai településekre küldött maszkokról szóló parlamenti felszólalása miatt. Ezért ő levelet küldött az ellenzéki képviselőnek, amelyben kifejezi szolidaritását és reméli, hogy Szabó Tímea sértetlen maradt az őt ért inzultusok után.

 

„Szabó Tímea szerint tehát baj, hogy az erdélyi és székelyföldi magyarok maszkokat és védőruhákat kaptak az anyaországtól. A román nagykövetnek pedig tetszik, hogy vannak pártok a magyar országgyűlésben, amelyek így gondolkodnak. Megdöbbentő a román nagykövet nyilvánvalóan hazug hisztériakeltése, de ennél sokkal szégyenteljesebb az, hogy a magyar ellenzék és a román nagykövet közös platformra kerültek a határon túli magyarokkal szemben” – kommentálta szombaton Marius Lazurca megnyilvánulását Szijjártó Péter.

A magyar külügyminiszter arról biztosította követőit, hogy „a határon túl élő magyarok a magyar nemzet részét képezik, ezért mi a jövőben is pontosan úgy fogjuk őket segíteni, mint ahogy tettük eddig is”.

Szabó Tímea: Szijjártó Péter megint nem mond igazat

Mint ismert, hétfőn az Országgyűlésen tapssal fojtották bele a szót Szabó Tímeába a Fidesz-frakció tagjai, mert határon túli magyarok lakta romániai megyéket is felsorolt, amikor számon kérte a kormányt, miért ad külföldre Magyarországon is hiánycikknek számító maszkokat. Dömötör Csaba parlamenti államtitkár ezután szomorúnak nevezte, hogy vannak pártok az ellenzék padsoraiban, amelyek megtagadnák a határon túl élő magyarok koronavírus-járvány alatti segítését.

Szabó Tímea másnap a Facebook-oldalán leszögezte: hamis az az állítás, miszerint nem támogatja, hogy a határon túli magyarok védőfelszerelést kapjanak. „Az igazság ezzel szemben az, hogy mielőtt befejezhettem volna a mondatot, a fideszes képviselők – Kövér László hathatós asszisztálásával – belém fojtották a szót” – írta. Az ellenzéki politikus szombaton reagált Szijjártó Péter állásfoglalására is.

A Párbeszéd társelnöke közleményt adott ki, amely szerint „Szijjártó Péter megint nem mond igazat, mert nem támadtam a határon túli magyarokat, viszont kutyakötelességem megkérdezni, hogy hol van az állítólagos 20 millió, hazai kórházakban még mindig szét nem osztott maszk. A védőfelszerelések a mai napig az önkormányzatok és egyéni adományok által jutnak el az egészségügyi intézményekbe.”

Szabó Tímea szerint valótlan a külügyminiszternek az az állítása is, hogy a román nagykövet a hétfői felszólalása kapcsán fejezte ki szolidaritását. „Az igazság az, hogy a román nagykövet az Orbán-kormány által támogatott Magyar Nemzetben ellenem írt, az 1940-es évek óta példátlan, náci hangvételt idéző cikk miatt fejezte ki szolidaritását” – írta a képviselő. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzet-cikk megjelenése és a kormány uszítása óta számos életveszélyes fenyegetést kapott, de azoktól nem ijed meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?