Koronavírus: Trump akkora képtelenséget mondott, hogy az orvosokat kiverte a hideg verejték

Kiakadt az orvostársadalom, miután Donald Trump sajtótájékoztatón vetette fel, hogy érdemes lenne belsőleg, injekció formájában is kipróbálni a fertőtlenítőt a koronavírus ellen. Az amerikai elnök azt is kifejtette, hogy talán erős fénykezelésnek is érdemes lenne alávetni a fertőzötteket.

A fertőtlenítőszerek mérgezőek lehetnek, ha bekerülnek a szervezetbe, sőt, külsőleg is ártalmasak lehetnek a bőrre, szemre, légutakra, figyelmeztetnek az orvosok a BBC szerint.

A Fehér Házban tartott csütörtöki sajtókonferencián William Bryan, a belbiztonsági minisztérium tudományos és technológiai ügyekért felelős államtitkára elmondta: a napsütés és a nyári meleg beköszöntével a koronavírus gyorsabban eltűnhet. „Megállapítottuk, hogy a melegben és a párás időben a vírus nehezebben terjed” - mondta az államtitkár. Kifejtette, hogy az eddigi vizsgálatok szerint a vírus csupán 90 másodpercig marad életben, ha közvetlen napfény éri, és 90 percig fertőzőképes, ha napfénymentes környezetben van.

Ennek kapcsán osztotta meg Trump a jelenlévőkkel azt az ötletét, hogy érdemes lenne a testet nagyon erős fénynek kitenni, sőt, a fényt valahogy a bőr alá juttatni.

A vizsgálat másik következtetése, hogy a fertőtlenítőszer öt perc alatt megöli a vírust a nyálban, az izopropil-alkohol pedig még gyorsabban. „Látom, hogy a fertőtlenítő egy perc alatt kiüti. Egy perc alatt. És van vajon mód arra, hogy kipróbáljunk ilyesmit, hogy befecskendezzük, vagy egyfajta tisztítást végezzünk vele?” – vetette fel az Egyesült Államok elnöke, megjegyezve, hogy ő ugyan nem orvos, de érdekes lenne ezt a módszert is kipróbálni.

Az orvostársadalom a csütörtöki sajtókonferencia óta azon dolgozik, hogy cáfolja Donald Trump ötleteit. Arra figyelmeztetnek, hogy a fertőtlenítő befecskendezése halálos is lehet, sőt, még a klórtartalmú szerek belélegzése is nagyon komoly egészségügyi problémákat okozhat.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapkép: Agerpres/EPA)
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?