Ismét csökkent a halálozások száma Nagy-Britanniában

A csütörtökön ismertetett legújabb statisztika szerint ismét csökkent az új koronavírus okozta halálozások napi száma Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi miniszter szerint azonban még mindig nem jött el a járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítésének ideje.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 616 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. Egy nappal korábban a brit kórházak 759, két napja 823 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt, ezt március 9-én regisztrálták. A brit szaktárca csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 18 738-an haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a brit kormány csütörtök esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Nagy-Britanniában jelenleg 17 615-en vannak kórházban koronavírus-betegséggel. Egy nappal korábban 18 189 pácienst ápoltak a brit kórházakban Covid-19 betegség miatt. Az ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4583-mal emelkedett. Egy nappal korábban 4451, két napja 4301, három napja 4676, négy nappal ezelőtt 5850 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok. Nagy-Britanniában csütörtökig 583 496 szűrővizsgálatot végeztek és 138 078 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Hancock szerint a jórészt már lefelé tartó számok ellenére hiba lenne máris enyhíteni a járvány megfékezését célzó korlátozásokat, mivel ezeknek az intézkedéseknek az idő előtti feloldása a járvány kiugró ütemű újbóli terjedésének kockázatával járna, és emiatt ismét szükségessé válhatna a korlátozások bevezetése. A miniszter szerint meg kell várni, hogy a halálozások és az új fertőzéses esetek napi száma megszakítás nélkül csökkenjen.

A brit kormány éppen egy hónapja rendelte el a Covid-19 járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket, amelyek általános elemzői várakozások szerint példátlan mélységű recessziót okoznak rövid távon a brit gazdaságban. A kormány egyelőre nem hajlandó elkötelezni magát a korlátozások enyhítési menetrendjének kidolgozása mellett, azokra az indokokra hivatkozva, amelyeket az egészségügyi miniszter a csütörtöki sajtótájékoztatón is hangoztatott.

A csütörtökön ismertetett legfrissebb előzetes beszerzésimenedzser-indexek (BMI) - amelyek az üzleti szektor általános aktivitását mérik - a brit gazdaság teljesítményének összeomlásszerű zuhanását jelzik. Elemzői számítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) áprilisban várhatóan 20 százalékhoz közeli ütemben esik egy hónapos összevetésben.

A kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának legbefolyásosabb testülete, a szakpolitikai irányelveket kidolgozó 1922 Bizottság csütörtök hajnalba nyúló - nem hivatalos beszámolók szerint rendkívül feszült hangulatú - ülésén elhangzott, hogy ha a kormány május elején esedékes legközelebbi felülvizsgálati időpontban sem enyhíti a korlátozásokat, "nem sok marad" a brit gazdaságból.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?