Tiltakoztak az izraeli ultraortodoxok katonai szolgálatuk bevezetése ellen

Izraeli ultraortodox vallásosok harmincezres tömegtüntetésen tiltakoztak katonai behívásuk ellen Jeruzsálemben csütörtökön este. A jeruzsálemi központi sorozóirodánál tartott erőszakossá fajult tüntetésen a fekete ruhába öltözött vallásosok felborították a kukákat és kövekkel dobálták a rendőröket. Az összetűzésekben megsérült hat rendőr és öt tiltakozó, valamint letartóztattak nyolc demonstrálót.

A szélsőségesen vallásos ultraortodox csoportok által szervezett tüntetéshez számos kevésbé radikális rabbi is csatlakozott tanítványaival, miközben az utca túloldalán a bevonulást választó ultraortodox katonák kicsiny csoportja ellendemonstrációt tartott.

https://www.youtube.com/watch?v=HRJ-ImjmWLI

Az ultraortodoxok azért vonultak a sorozóiroda elé, mert Jákov Peeri, a Sin Bét egykori főnökének, jelenlegi tudományügyi miniszternek az irányításával alakult új miniszteri bizottság áprilisban megkezdte a zsidó lakosság általános és teljes körű katonai szolgálatáról szóló törvényt előkészítését, amelyet ígéretük szerint két hónapon belül megszavaztatnak a kneszettel.

Az ultraortodox közösségnek "részt kell vennie az állam védelmében, vagy katonai vagy polgári szolgálat keretében", mondta Peeri. "Ezt követően a munkaerőpiacra is bejuthatnak" - tette hozzá.

A vallási főiskolákon, a jesivákban tanuló ultraortodox fiatalok eddig mentesültek a katonai szolgálat alól. Az erről rendelkező törvényt azonban a Legfelsőbb Bíróság tavaly áprilisban eltörölte, mert a törvény előtti egyenlőséggel ellentétesnek és alkotmányellenesnek ítélte.

Az új izraeli kormányban több évtizede először nem vesznek részt ultraortodox vallásos pártok, ami lehetővé teszi mind a vallásos túlzások elleni küzdelmet, mind a hadkötelezettség kiterjesztését az ultraortodox fiatalokra.

Kimaradt?