Koronavírus: Olaszországban május elejétől enyhülnek a korlátozások

Az olasz kormány még ezen a héten bemutatja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésének tervét, amelyet május 4-től kezdenének alkalmazni, jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Az országban hétfőn először csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a járvány terjedésének február 20-i kezdete óta, de még mindig magas, 24 óra alatt 2 256 új megbetegedést regisztráltak.

A vállalatok működését és a lakosság mozgását korlátozó intézkedések március 9. óta vannak érvényben Olaszországban, és erőteljesen visszavetik az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát. Az olasz kormány várakozásai szerint a gazdasági visszaesés mértéke 8 százalékos lesz ebben az évben, az újranyitást célzó lobbi pedig egyre erősebb.

„Bárcsak azt mondhatnám: nyissunk ki mindent. Azonnal. Holnap elkezdjük… de egy ilyen döntés felelőtlen lenne. Ezzel azonnal megugrana a járványgörbe, kontrollálhatatlanná válna a helyzet, és minden eddigi törekvésünket semmissé tenne” - írta a miniszterelnök Facebook-posztjában. Hozzátette: az újranyitáshoz egy tervre van szükség, amely figyelembe veszi a területi sajátosságokat.Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy a korlátozásokat nem a közvélemény kielégítésére vagy egyes vállalatok nyomására enyhítik, hanem alapos felmérések és tudományos adatok alapján. Az olasz miniszterelnök elismerte, hogy a lazítás növeli a fertőzésszámok emelkedésének kockázatát, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kockázat elfogadható legyen.

Olaszországban a hétfői adatok alapján eddig 181 228 új típusú koronavírusos megbetegedést regisztráltak, az áldozatok száma 24 114, a gyógyultaké 48 877.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?