Egy aprócska jó hírt is közölt az oroszokkal Vlagyimir Putyin

Oroszországban a helyzet súlyos, de a megelőző intézkedéseknek köszönhetően sikerült lefékezni a koronavírus-járvány terjedését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Moszkvában egy, az országban kialakult egészségügyi helyzetről tartott tanácskozáson.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy a járvány csak lelassult, de nem tetőzött. "Mindent el kell követni a csúcs lesimítása és az úgynevezett platón való áthaladás lerövidítése érdekében, amikor a letöbb új fertőzést észlelik" - mondta. Közölte, hogy a jövő hétig minden régióban készültségbe kell helyezni az összes, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas pótágyat, felkészülve az összes lehetséges forgatókönyv bevezetésére.

Elmondta, hogy amíg március elején még csak 1,2 millió arcmaszk készült Oroszországban, addig a hónap végére a kapacitás 3,5 millióra, majd 7,5 millióra fog felfutni. Az elnök szerint az ország élő szervezetek fertőtlenítésére használt szerekből önellátó. Beszámolója szerint Oroszország - amellett, hogy miután a védekezéshez szükséges eszközöket szállított az Egyesült Államokba és Olaszországba - a lélegeztetőgépek gyártásához szükséges nyomás- és légáramérzékelőket szerzett be ezekben az országokban. "Ez nem egyszerűen egykapus játék, nem egyirányú utca" - hangoztatta. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni vakcinával, amikor elkészül, elősorban az orvosokat és az ápolókat kell majd beoltani.

Oroszországban az ismertté vált fertőzések száma 4268-cal 47 121-re, a halálozásoké 44-gyel 405-re, a gyógyulásoké pedig 155-tel 3446-ra nőtt a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Egy nappal korábban 6060 volt az újonnan azonosított fertőzöttek számának országos növekménye.

Mihail Murasako egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a Rosszija 24 hírtelevíziót, hogy a súlyos betegek száma az országban hétfőn meghaladta a 700-at. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes az elnök részvételével megtartott tanácskozáson közölte, hogy az országban 285 fertőzésgócot észleltek, amelyekben 4704 ember tartózkodik. Ezek túlnyomó többsége egészségügyi intézmény, egyebek között szociális ellátó kórház.

Hírügynökségek szerint hétfőn Jekatyerinburgban az 1. számú kórházban 91 egészségügyi dolgozó és páciens szervezetében találtak SARS-CoV-2 vírust.

Golikova szerint egyébként a férfi fertőzöttek átlagéletkora országosan 47,9, a nőknél pedig 44,7 év. Azt is mondta, hogy a járvány terjedése szempontjából a régiók 2-3 héttel vannak lemaradva a fővárostól. A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy az elmúlt hét alatt kimutatott fertőzések 44 százaléka tünetmentes volt.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester kijelentette, hogy a fővárosban az előrejelzésnél jobban alakultak a dolgok, és amíg múlt héten még 9 ezer pótágy beállítását tartották szükségesnek, ma már elegendőnek tekintenek 4 ezret is. Ebből mintegy 2 ezret hétfőn adtak át. Mint mondta, a súlyos betegek száma napi 1000-1300 között stabilizálódott Moszkvában, és a fertőzés általános terjedése sem robbanásszerű, ami miatt a kórházak nyugodtan, tervezett ütem szerint tudnak működni. Kijelentette, hogy a közlekedést a fővárosban ettől függetlenül május 1-jéig továbbra is digitális kódok lekéréséhez kötik. A polgármester méltatta a szűrések számának növekedését és minőségük javulását. A több mint 12 milliós lakosságú orosz fővárosban - amely a koronavírus világjárványa által leginkább sújtott település az országban - az azonosított fertőzöttek száma hétfőre 2026-tal 26 350-re, a halálos áldozatoké 28-cal 204-re, a gyógyultaké pedig 75-tel 1838-ra nőtt. Az újonnan fertőzöttek csaknem fele 45 évnél fiatalabb.

Oroszországban eddig több mint 2 millió 54 ezer tesztet végeztek el - Golikova szerint ez a második helyet jelenti a világon -, ebből pedig az elmúlt nap alatt 103 ezret. Az országban 135 ezer embert tartanak megfigyelés alatt a SARS-CoV-2 vírus általi fertőzés gyanújával.

Észak-Oszétia székvárosában, Vlagyikavkazban hétfőn legkevesebb félezren tiltakoztak a kijárási korlátozások, a munkahelyek elvesztése és a járványhelyzettel kapcsolatos hiányos tájékoztatás miatt. Sajtójelentések szerint a megmozdulás ellen kivezényelték az orosz nemzeti gárdát; legalább három embert őrizetbe vettek.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?