Megfertőződött az afgán elnöki palota legalább húsz dolgozója

Az afgán elnöki palota legalább húsz dolgozójának pozitív lett a koronavírus-tesztje. A 70 éves államfő, Asraf Gáni ezért jelentősen korlátozta személyes érintkezését hivatala munkatársaival – közölték kormányzati források szombaton.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint egy kívülről érkezett hivatalos dokumentummal kerülhetett be a fertőzés az elnöki palotába. A dolgozók közül sokan rosszul érezték magukat, akiket ezután leteszteltek.

„Többen még mindig az irodáikban dolgoztak, amikor megjöttek az eredmények, el kellett különítenünk őket és családtagjaikat” – mondta egy egészségügyi szakértő, hozzátéve, hogy a fertőzöttek tényleges száma magasabb lehet a hivatalos statisztikákban szereplő adatoknál.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy a korábban gyomorproblémákkal küzdő államfő digitális csatornára terelte át az elnöki palotán belüli kommunikációt, kizárólag a legközelebbi munkatársaival találkozik. A kabuli egészségügyi minisztérium nemrégiben figyelmeztetett, hogy katasztrófa vár a polgárháborús dél-ázsiai országra, amennyiben nem sikerül feltartóztatni a járvány terjedését, milliók fertőződhetnek meg. A közel 39 millió lakost számláló ázsiai országban a SARS–CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma szombatra meghaladta a 930-at, a halálos áldozatok száma pedig 30 volt.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?