Hackerek támadtak meg kínai kormányhivatalokat és diplomáciai kirendeltségeket

Hackerek támadtak meg kínai kormányhivatalokat és diplomáciai kirendeltségeket egy kínai szoftvercég jelentése szerint – közölte internetes oldalán egy kedden megjelent cikkben a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A Qihoo 360, Kína legnagyobb számítógépes vírus elleni szoftvereladójának jelentéséből kiderül, hogy a hackerek több mint kétszáz virtuális magánhálózat (VPN-) szervert törtek föl összehangolt kiberkémkedési akció keretében. A támadás célpontjában pekingi és sanghaji kormányhivatalok mellett Kínának a többi közt Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Észak-Koreában, valamint Thaiföldön működő diplomáciai kirendeltségei álltak.

A jelentésben a Qihoo 360 az akcióval a kelet-ázsiai DarkHotel nevű hacker csoportot gyanúsítja, és a cég feltételezése szerint a támadás célja az új koronavírus-járványhoz köthető. Ugyanezt a csoportot sejtik egyébként a márciusban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elleni, sikertelen kibertámadások mögött is.

A pekingi vezetés a járványra tekintettel arra kérte a hivatalokat, hogy legfeljebb csupán az ott dolgozók fele tartózkodjon egyszerre a munkahelyen – emiatt sokan a VPN szervereken keresztül érik el otthonaikból az irodai hálózatot. „Ha a VPN fenyegetést jelentő felek ellenőrzése alá kerül, számos vállalat és intézmény belső tartalmai válnak elérhetővé a nyilvános hálózaton, ami felmérhetetlen károkat okozhat" – fogalmaz jelentésében a szoftvercég.

A DarkHotel egy legalább 2007 óta működő hacker csoport, amelynek tevékenységét Kelet-Ázsiába vezették vissza kiberbiztonsági cégek. A csoport jellemző célpontjai között Kínában, Észak-Koreában, Japánban és az Egyesült Államokban tevékenykedő kormányhivatalnokok és üzleti vezetők szerepelnek. A SCMP azonban rámutat: a Qihoo 360 jelentésén kívül jelenleg semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy valóban a DarkHotel állna a támadások mögött.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?