Oroszországban csaknem ezerrel nőtt a fertőzöttek száma

Oroszországban 954-gyel nőtt egy nap alatt, és elérte a 6243-at a koronavírus-fertőzöttek száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint.

A halottak száma 47 (az elmúlt nap alatt hárman hunytak el), a meggyógyult pácienseké pedig összesen 406 a hétfői adatok szerint. A fővárosban 4484, Moszkva megyében 82, Szentpéterváron pedig 35 fertőzött embert ápolnak. A Covid-19 fertőzést a 85 orosz régióból 80-ban észlelték.

Három szibériai régióban, Irkutszk, Tomszk és Krasznojarszk megyében elrendelték a Moszkvából és Szentpétervárról érkezett utasok kéthetes otthoni karanténját. Moszkvában eddig több mint 160, Szentpéterváron pedig több mint 200 esetben vettek fel jegyzőkönyvet a házi karanténra kötelezett - fertőzött vagy külföldről hazatért - személyek szabálysértéséről.  

Megengedhetetlennek nevezte a régiók adminisztratív határainak lezárását Mihail Misusztyin kormányfő, és figyelmeztette a helyi vezetőket, hogy ne tévesszék össze a szövetségi jogköröket a regionálisakkal. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egyetértett a miniszterelnökkel, rámutatva, hogy az "eltúlzott" helyi intézkedések veszélyt jelentettek az áruszállítás számára. Mind a kormányfő, mind a szóvivő tartózkodott attól, hogy konkrét régiókat nevezzen meg. Elsőként Csecsenföld jelentette be, hogy vasárnaptól lezárja közigazgatási határait, majd mások mellett Cseljabinszk megye, Udmurtföld és Szevasztopol jelentette be vagy helyezte kilátásba a más régiókból érkező járművek és utasok forgalmának korlátozását. A miniszterelnök szerint az érintett területek vezetői "meghallották" a szövetségi kormányt. Misusztyin ugyancsak megengedhetetlennek nevezte az online kereskedelem és a kézbesítők munkájának helyi akadályozását a kijárási korlátozások közepette. Bejelentette, hogy még a nap folyamán újra fognak indulni a külföldön rekedt orosz állampolgárokat hazaszállító charterjáratok. A különgépek forgalmát Moszkva szombatra virradóra egészségügyi megfontolásokból függesztette fel.

Az orosz kormány hétfőn rendeletben korlátozta a szűrő és orvosi maszkok, az egészségügyi kesztyűk és a nem szőtt anyagból készült, eldobható orvosi ruhák kis- és nagykereskedelmét.  

A Vlagyimir megyei Generium cég hétfőn közölte, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelettől (Roszpotrebnadzor) alkalmazási engedélyt kapott a koronavírus-gyorstesztje, amely 40 perc alatt 94 százalékos pontossággal állapítja meg a fertőzöttséget. Anasztaszija Rakova moszkvai polgármester-helyettes a Rosszija 24 hírcsattornának nyilatkozva elmondta, hogy a kommunarkai járványkórházban külföldi gyorstesztek kipróbálása is zajlik, és egy holland rendszer oroszországi alkalmazását már jóváhagyták.

Oroszországban eddig 700 ezer szűrést végeztek el, amivel sajtójelentések szerint az oroszok a harmadik helyen állnak az amerikaiak és a németek mögött, Makszim Resetnyikov gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az orosz gazdaság lassan és szakaszosan fog helyreállni. Meglátása szerint ennek sebessége nagyban függ a most elfogadott belső intézkedésektől és a külső konjunktúrától is. Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint Oroszország felkészült "az új realitásra", amelynek kezeléséhez a márciusi adatok szerint 551,2 milliárd dollárnyi deviza- és aranytartaléka van.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?