Koronavírus: most már a svéd hatóságok is kezdenek megijedni


-A A+Több ezer halottal kell számolni Svédországban az elhúzódó Covid-19-járvány miatt Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint. Kormánya javaslata szerint rendeleti kormányzást vezetnének be a skandináv államban, amely eddig a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követett a járvány elleni küzdelemben.

Rendeleti kormányzást vezetnének be Svédországban a Stefan Löfven vezette kormány új javaslata szerint. Ez csökkentené a svéd parlament hatáskörét, viszont nagyobb hatalmat adna a miniszterelnöknek. A javaslat szerint korlátozó intézkedéseket is hoznának a koronavírus-járvány miatt, ez azonban meglehetősen ellentétes Svédország eddigi járványkezelésével - írja V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Stefan Löfven vezette svéd kormány új javaslata szerint rendeleti kormányzást vezetnének be Svédországban, jelenti a Samhällsnytt. Így a szociáldemokratákból és zöldekből álló kormány a parlament jóváhagyása nélkül hozna meg döntéseket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

A tervezett korlátozások között van például a csoportosulások betiltása, a bevásárlóközpontok bezárása, illetve a magánvállalkozások működésének korlátozása. A tervek szerint ez a rendeleti kormányzás azonnal megkezdődne a bejelentés után, és hat hónapig lenne érvényben, de bármeddig meghosszabbítható.

A kormány lépése némileg meglepő, annak fényében, hogy Svédország már korábban bejelentette, ők nem hoznak meg olyan drasztikus lépéseket a járvány közepette, mint más európai országok: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Csak minimális mértékben vannak intézkedések – például a kézmosásra és a társadalmi távolságtartásra vonatkozóan.

A svédországi akadémikusok nyílt levélben követelték a kormánytól, hogy az életveszélyes engedékenységet fejezzék be, és kezdjenek érdemben védekezni a koronavírus-járvány ellen.

A Dagens Nyheter című helyi lapnak pénteken adott interjújában a svéd miniszterelnök elmondta, hogy Svédországban lassabban terjed a járvány, mint más országokban, még nem jelenti automatikusan azt, hogy ezért kevesebb súlyos beteg vagy halott lesz. Mint mondta, Svédországban megpróbálják késleltetni a fertőzöttek számának növekedését, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszert. Ez azonban magában foglalja azt is, hogy további intenzív ápolásra szoruló súlyos betegeink lesznek, és jelentősen több halottunk is lesz. Több ezer halottal kell számolnunk – hangsúlyozta.

A stockholmi városvezetés csütörtöki közlése szerint a hétvégén nyitják meg az első ideiglenes, tábori jellegű kórházat a svéd főváros délre található Älvsjö elővárosának rendezvényközpontjában. A létesítményben egyelőre 140 beteget tudnak kezelni, de a hatóságok szerint a befogadóképességét szükség esetén 600 férőhelyesre bővíthetik.

Legfrissebb adatok szerint eddig 358 beteg hunyt el a Covid-19-járvány következtében, mintegy kétharmaduk Stockholm régiójában. Az országban szombatra virradóra 6131-re rúgott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma. Szakértők szerint a fertőzöttek valós száma jócskán nagyobb lehet, mivel a skandináv országban eddig csak a súlyos panaszokkal rendelkező betegeket és az egészségügyi dolgozókat tesztelték a vírusra.

A külföldi koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X