Moszkvában kötelező házi karantént rendeltek el

Moszkva lakosai számára kötelező házi karantént rendelt el hétfőtől határozatlan időre Szergej Szobjanyin polgármester a koronavírus terjedésének megakadályozására hivatkozva.

A moszkvaiak otthonaikat csak sürgős orvosi probléma miatt, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el. Az orosz főváros lakóit arra kötelezik, hogy az utcán, az üzletekben, - a taxik kivételével - a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

"A következő napokban, műszaki és szervezeti intézkedések bevezetése esetén különleges engedéllyel lehet majd az utcára menni, a Moszkva kormányzata által megállapított rendben" - közölte a honlapján Szobjanyin. Hozzátette, hogy az orosz fővárosban egy héten belül "okos" megfigyelőrendszer kezdi ellenőrizni a kötelező karantén betartását. "Fokozatosan, de folyamatosan fogjuk erősíteni az ebben a helyzetben elkerülhetetlen kontrollt" - ígérte a polgármester.

Szobjanyin hangsúlyozta: az önizolálás rendszere nem jelenti azt, hogy az állampolgárok ne utazhatnának Moszkvába vagy ne hagyhatnák el a fővárost. Arról egyelőre nem jelent meg tájékoztatás, hogy a különleges házelhagyási engedélyeket hol és hogyan kell beszerezni. A polgármesteri rendelet értelmében az üzleteknek, gyógyszertáraknak és egyéb intézményeknek biztosítaniuk kell a szociális távolság betartását, egyebek között ezt a célt szolgáló jelzések felvitelével, a beengedési rend bevezetésével.

A fertőzöttek számára a COVID-19 betegség könnyű lefolyása esetén a főváros otthoni orvosi ellátást és ingyenes vírusellenes készítményeket ígért. A munkanélküliek a koronavírus-járvány miatt 19 500 rubel kiegészítő segélyben részesülnek. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

Az elmúlt napokban a médiában többször jelentek meg értesülések arról, hogy a közel 13 milliós Moszkva vezetése a karantén bevezetésére készül, de ezt hivatalosan mindannyiszor cáfolták. Az orosz fővárosban az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárakon, valamint az ételt elvitelre vagy kiszállításra készítő étkezdéken kívül egyébként sincs nyitva semmi. Korábban csak a 65 éven felüliek és krónikus betegek mozgását korlátozták.

Oroszországban a hivatalos adatok szerint vasárnapra 1534-re, Moszkvában pedig 1014-re nőtt a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma. Ez országos szinten 270 fős napi növekményt jelentett. A nyilvántartott halottak száma 8, a gyógyultaké 64 volt vasárnap délelőtt.

Vlagyimir Putyin jövő hétre az egész országra kényszerszabadságot rendelt el. Oroszország, amely a külföldön rekedt állampolgárait hazaszállító repülőgépek kivételével megszüntette a külföldi légi utasszállítást, hétfőtől lezárja szárazföldi határait. Sajtóértesülések szerint a kormány fontolóra vette a belföldi régiók közötti közlekedés korlátozását is. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója a fővárosihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat hirdetett ki hétfőtől.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?