Bíróság tiltotta meg a brazil elnöknek, hogy karanténellenes üzeneteket tegyen közzé

A szövetségi bíróság megtiltotta a brazil kormánynak, hogy olyan hirdetést tegyenek közzé, amellyel szembemennek a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásoknak.

Jair Bolsonaro jobboldali elnök ugyanis úgy gondolja, hogy a gazdaság előnyt élvez a járványügyi intézkedésekkel szemben. "Brazília nem állhat le" címmel tervezett kampányt indítani, amelyben egy kétperces videóban arra kérnék az embereket, hogy ne hagyjanak fel tevékenységeikkel. Emiatt a szövetségi ügyészség a Rio de Janeiro-i szövetségi bírósághoz fordult, amely megtiltotta a videó sugárzását.

A brazil elnöki hivatal megerősítette, hogy a videó létezik, de hangsúlyozták, hogy pusztán kísérleti jellegű videóról van szó. A hirdetést az elnök egyik fia, Flavio Bolsonaro szenátor Facebook-oldalán tette közzé, ahol még szombaton is elérhető volt.

A riói bíróság döntése nem csak erre az egy videóra vonatkozik, hanem minden olyan tartalom közzétételét megtiltották, amely olyan viselkedésre buzdítaná a Brazíliában élőket, amely szembemegy az egészségügyi minisztérium iránymutatásaival.

Emellett arra is felszólítja a szövetségi kormány felelőseit, hogy ne terjesszenek olyan információkat, amelyek tudományosan nem megalapozottak. Laura Bastos Carvalho bíró azt is elrendelte, hogy 24 órán belül irányelvet kell közzétennie a kormánynak, miszerint a "Brazília nem állhat le" kampány nem tudományos alapon nyugszik, és felhívását nem szabad követni.

Jair Bolsonaro korábban "aprócska megfázásnak" nevezte a fertőzést, és azt mondta: „Sajnálom, néhányan meg fognak halni, ők meghalnak, ilyen az élet”. Brazíliában eddig 3904 esetet regisztráltak, és 111-en haltak meg a vírus miatt. Az elnök azt is mondta, hogy szerinte politikai érdekből meghamisítják az adatokat, valójában sokkal kevesebb a halott.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?