Megkezdik a tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával az EU-csatlakozásról

Az Európai Unió európai ügyekkel foglalkozó tanácsa politikai megállapodásra jutott arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával – közölte Andreja Metelko Zgombic horvát európai ügyekért felelős államtitkár online sajtótájékoztatóján kedden.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország illetékes államtitkárának tájékoztatása szerint az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei videokonferencia keretében tartott ülésükön nagyon erős politikai üzenetet küldtek a két ország mellett a nyugat-balkáni régió minden országának az uniós tagság érdekében kifejtett erőfeszítések sikere érdekében.

Aláhúzta: a tárgyalások megkezdése az Albánia és Észak-Macedónia az Európai Unió által megkövetelt reformok során elért előrehaladás fényében vált lehetségessé. Különös tekintettel az alapvető jogokra, a jogállamiságra és a demokráciára, az igazságszolgáltatásra és a szomszédságpolitikai döntésekre. Mint elmonda, a határozat figyelembe veszi a bővítés kapcsán Albániát érintően legszkeptikusabb uniós tagállamok szempontjait is. Az országot az igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem terén tett erőfeszítései folytatására, a média szabadságának biztosítására, valamint az illegális migráció elleni szigorúbb fellépésre szólították fel – közölte. A horvát elnökség azt javasolja, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul készítse elő a két csatlakozni kívánó országra vonatkozó tárgyalási keretet – tette hozzá az államtitkár.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a sajtótájékoztatón jelentősnek nevezte, hogy még a koronavírus-járvány okozta különösen nehéz helyzet ellenére is fontos stratégiai döntések meghozatalára képes az Európai Unió. Reményét fejezte ki, hogy a csatlakozási tárgyalások mihamarabb megkezdődhetnek a két érintett országgal. Twitter-üzenetében azt írta: „teljes szívemből gratulálok mindkét országnak". A döntés „hangos és világos" üzenetet küld az egész Nyugat-Balkánnak: „jövője az Európai Unióban van" – tette hozzá Varhelyi.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében „nagyszerű hírnek" nevezte, hogy a tagállamok zöld jelzést adtak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Reményét fejezte ki, hogy az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfői a héten tervezett rendkívüli online csúcsértekezletén jóváhagyják a döntést. A Nyugat-Balkán jövője az Európai Unióhoz kapcsolódik – tette hozzá. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a Twitteren közzétett üzenetében azt mondta: az Európai Parlament mindig támogatta a Nyugat-Balkán európai jövőjét. Az erős kötelékekre szomszédainkkal nagyobb szükség van most, mint valaha – húzta alá.

 

Az Európai Tanács októberi csúcsértekezletén francia javaslatra megakadályozta a csatlakozási tárgyalások elindítását Észak-Macedóniával és Albániával. Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már zajlanak a csatlakozási tárgyalások. Albánia és Észak-Macedónia tagjelölt ország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó potenciális tagjelölt.

Az Európai Bizottság a közelmúltban a bővítési folyamat reformjáról szóló előterjesztést mutatott be azzal a céllal, hogy újból bizalmat teremtsen mindkét fél számára, valamint annak érdekében, hogy felgyorsítsa a csatlakozási folyamatokat és hiteles kilátásokat teremtsen az érintett országok számára.

(Nyitókép: Monitorkép a videokonferenciáról | Forrás Twitter)

Kapcsolódók

Kimaradt?