WHO: gyorsul a világjárvány terjedése, de a folyamat lassítható

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója Genfben rendkívül aggasztónak nevezte, hogy már több mint 300 ezer COVID-19-esetet jeleztek, és "ellentámadásra" szólította fel az országokat, minden egyes esetet tesztelve és karanténba helyezve a gyanús esetekkel közelről érintkezőket. Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 360 ezret hétfő estére szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

A halálesetek száma 15 488, 100 462 ember pedig meggyógyult. A járvány által leginkább érintett európai országban, Olaszországban hétfő estig 602 új halálesetet jeleztek, így az áldozatok száma 6078-ra nőtt, a fertőzötteké pedig az előző napi 59 138-ról 63 928-ra nőtt a polgári védelem adatai szerint. Több vállalatnál és gyárban - elsőként a Leonardo kutatóközpontban - spontán sztrájkba léptek a dolgozók hétfőn, mivel úgy ítélték meg, hogy nem létfontosságú termelést vagy szolgáltatást végeznek. A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg. 

Spanyolországban meghaladta a 2000-t a koronavírus halálos áldozatainak száma. Hivatalosan az összesen regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést diagnosztizáltak. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel. Országszerte jelen van a járvány, a legtöbb megbetegedést - több mint 10 ezret - a madridi autonóm közösségből jelentették, amelyet Katalónia és Baszkföld követ mintegy 6000 és 2500 fertőzöttel. Több spanyol kórházat ért számítógépes támadás az elmúlt napokban.

Franciaországban, ahol a halálos áldozatok száma hétfőre 676-ra emelkedett, a fertőzötteké pedig megközelítette a 17 ezret, két újabb orvos halt meg a fertőzésben, miközben a kormány a lakosság kijárási korlátozásainak meghosszabbítását tervezi. Ausztriában meghaladta a négyezret a koronavírussal fertőzöttek száma, az előző naphoz képest ez 19,3 százalékos növekedés. A halottak száma 21-re nőtt.

A vírus miatt világszerte legalább 50 országban vagy térségben szólítottak fel a hatóságok több mint 1 milliárd embert, hogy maradjanak otthon. Legalább 34 országban vagy régióban, a többi közt Franciaországban, Olaszországban, Argentínában, az Egyesült Államok Kalifornia államában, Irakban és Ruandában az embereket kötelezik arra, hogy otthonaikban maradjanak, ezek a rendelkezések több mint 659 millió embert érintenek.

A koronavírus-járvány okozta válsággal összefüggő, rendkívüli tagállami intézkedéseknek ideiglenesnek és arányosnak kell lenniük - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület online sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva hétfőn. A szóvivő a magyar parlamentben pénteken benyújtott T/9790 számú, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslattal összefüggésben azt közölte, az uniós bizottság szorosan nyomon követi és támogatja a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében kifejtett tagállami tevékenységeket. Aláhúzta, a tagállamok vészhelyzeti intézkedésinek minden nemzetközi és európai kötelezettséggel összehangban figyelemmel kell lenniük az emberi jogokra és a sajtó szabadságára.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja

Kapcsolódók

Kimaradt?