Az EU a sürgősségi segélyt nyújt a földrengés sújtotta Horvátországnak

Az Európai Unió sürgősségi segélyt nyújt a vasárnapi földrengés által sújtott Horvátországnak - hangzott el az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján hétfőn Brüsszelben.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos köszönetet mondott ki Svédországnak, Ausztriának és Magyarországnak, valamint Szlovéniának és Olaszországnak, hogy az unió polgárvédelmi mechanizmusa révén alapvető fogyasztási cikkeket - sátrakat, ágyakat, matracokat, és hálózsákokat - juttattak el az ország földrengés által legjobban sújtott részeibe. "Az unió készen áll, hogy segítse Horvátországot, a további segélyezés folyamatban van" - hangsúlyozta.

Az Európai Unió 24 órás és a hét minden napján működő vészhelyzet-reagálási koordinációs központja rendszeres kapcsolatban és szoros együttműködésben áll a horvát hatóságokkal, valamint előmozdítja a segélyek csatornázását.

Vasárnap a Richter-skála szerinti 5,6-os földrengés volt a horvát főváros, Zágráb térségében. Ezt nemsokkal később, egy újabb földrengés követte, majd 10 óráig még öt kisebb erősségű földrengést észleltek.

Kapcsolódók

Kimaradt?