Koronavírus: egész Olaszországban lezárták a parkokat, tiltott a szabadidős tevékenység

Megtiltotta a parkokba, közterületnek számító kertekbe való belépést, és az ott végzett szabadidős tevékenységet az olasz egészségügyi minisztérium péntek este kiadott országos érvényű rendelkezése, amely tovább szigorítja az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt korábban bevezetett mozgáskorlátozást.

A rendelkezés leállítja a szabadban végzett bármilyen játékot vagy testmozgást. Egyedül a kocogás engedélyezett, de kizárólag a futó személy lakóhelye közelében, és mindenki mástól legalább egy méteres távolságra.Az egészségügyi tárca bejelentésére azután került sor, hogy a rendkívüli jóidőben Olaszország zöldterületeit péntek délután ismét ellepte a kocogók, tornázók és parkokban sétálók, gyerekekkel játszók sokasága.     

A minisztérium országos rendelkezése megerősíti az utóbbi órákban tartományonként és városonként hozott azonnali intézkedéseket a mozgáskorlátozás érvényesítésére.

Közöttük Virginia Raggi római főpolgármester elrendelte a főváros utcáin mozgó gépjárművek és személyek egyenkénti ellenőrzését. Veneto és Emilia Romagna tartomány pedig már péntek délután lezárta a parkokat.

Ezen kívül az egészségügyi tárca betiltotta az élelmiszereladást a vasútállomásokon és a benzinkutaknál. Kivételt az országutak, sztrádák  üzemanyagállomásainál található kereskedelmi és vendéglátó egységek jelentenek, de ezek esetében is csak elvihető ételt, italt szabad árusítani. Kórházakban és repülőtereken továbbra is engedélyezett az élelmiszer-árusítás. Tiltott a nem lakóhelyként használt ingatlanokba, üdülőházakba, telkekre való kijárás.

A minisztériumi rendelkezés március 21-től az országos mozgáskorlátozást bevezető korábbi kormányrendelet március 25-i határidejéig érvényes. Ezt követően a római kormány újabb rendelete várható az óvintézkedések meghosszabbításáról.  

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?