Az amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött koronavírussal egy munkatárs

Mike Pence amerikai alelnök hivatalában is megfertőződött egy munkatárs az új típusú koronavírussal - jelentette be Katie Miller, az alelnök sajtószóvivője péntek este.

Közleményében leszögezte, hogy sem az alelnök, sem Donald Trump amerikai elnök nem került testközelbe a fertőzött kollégával. Katie Miller nem nevezte meg, hogy kiről van szó, csupán kiemelte: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásainak megfelelően elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba az illető a közelmúltban.Közben a Kalifornia és New York államban bevezetett korlátozás után J. B. Pritzker, Illinos és Ned Lamont, a szintén sűrűn lakott Connecticut kormányzója is elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.

A második világháború óta nem kellett ilyen áldozatot vállalni

„Olyan áldozatvállalásra van szükség, amilyet a második világháború óta nem láttunk. Ebből nagyon nehéz lesz a kiút” - nyilatkozta a The New York Times című lapnak pénteken Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti és egészségtudománnyal foglalkozó kutatója.

A Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetsége péntek este közleményt adott ki, amelyben azt javasolta, hogy csakis azokon végezzék el a vírustesztet, akik nagyon rossz egészségi állapotban vannak. Eric Blank, a szövetség elnöke kapacitáshiánnyal magyarázta a felszólítást. New York városa péntektől korlátozza is a vírustesztek elvégzését azokra, akiket már kórházban ápolnak.

Az országban egyre több helyen jelzik, hogy hiány van védőmaszkokból, műtőköpenyekből, tamponokból és egyéb gyógyászati segédeszközökből. Ezeknek a termékeknek az elsöprő többsége kínai importból származik, de Kínában - éppen az új típusú koronavírus járványa miatt - leállt a gyártás és a szállítmányozás is, és amikor nemrégiben újraindult, akkor elsősorban a kínai kórházakat látták el áruval. Orvosi védőmaszkokból például utoljára február 19-én érkezett szállítmány Kínából az Egyesült Államokba.

Pénteken az ország középső részén található Nebraska kórházaiban már úgy dolgoztak az orvosok, hogy a műtőkben folyamatosan fertőtlenítették az egyébként egyszer használatos sebészmaszkokat.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?