Bezárják a brit pubokat és bárokat, a kormány kifizeti az alkalmazotti bérek zömét


-A A+A brit kormány elrendelte a vendéglátóhelyek bezárását az új koronavírus okozta járvány megfékezése érdekében - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Boris Johnson miniszterelnök.

A Downing Streeten tartott sajtóértekezleten részt vett Rishi Sunak pénzügyminiszter is, aki bejelentette: a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát, ha a cégek nem bocsátják el őket.

A kötelezettségvállalás - amely nem csak a vendéglátóhelyekre vonatkozik - havi 2500 font munkabérig terjed; ez valamivel több a brit alkalmazotti mediánbérnél. Johnson a sajtóértekezleten közölte: a kávézók, a pubok, a bárok és az éttermek "ésszerű időn belül", de legkésőbb már péntek éjjel bezárnak, és ugyanez érvényes a mozikra, a színházakra és a szabadidőközpontokra. Az éttermekben elvitelre továbbra is lehet ételt rendelni.

A brit kormányfő azt kérte, hogy a lakosság már péntek este se látogassa a  vendéglátóhelyeket, "bármekkora is a kísértés", mivel ha megfertőződnek a koronavírussal, nem garantálható, hogy enyhe tünetekkel megússzák, és maguk is a fertőzés terjesztőivé válnak. Hozzátette: ez az intézkedés is szükséges ahhoz, hogy az embereket fizikailag távol tartsák egymástól.

Johnson tájékoztatása szerint a rendeletet havonta felülvizsgálják, annak megállapítására, hogy mikortól lehet enyhíteni a zárlat szigorán.  A miniszterelnök közölte: tudja, hogy mindez komoly áldozatvállalással jár, de emberéletek ezreit lehet megmenteni, ha ezeket az intézkedéseket mindenki betartja.

A brit kormány ajánlásai között eddig is szerepelt, hogy azok is, akik tünetmentesek, szüntessék be a nem feltétlenül szükséges kapcsolattartást másokkal, például úgy, hogy nem keresik fel a pubokat, a klubokat vagy a színházakat. Ez az ajánlás szigorodott tovább a vendéglátóhelyek bezárásáról hozott pénteki döntéssel.

Mindenki megtarthatja az állását

Rishi Sunak pénzügyminiszter a Johnsonnal közösen tartott péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a kormány által átvállalt bérfolyósítás nem csak a vendéglátóhelyekre, hanem minden kis- és nagyvállalatra, köztük a nem profitorientált szervezetekre is vonatkozik.

A munkahelymegőrzési csomagterv keretében a vállalatok a brit vám- és adóhivataltól kérhetnek munka nélkül maradt, de el nem bocsátott alkalmazottaik bérének 80 százalékáig terjedő juttatást. Sunak hangsúlyozta: a munkáltatók saját hatáskörükben kiegészíthetik a bérfizetési juttatást.

A pénzügyminiszter szerint az intézkedés azt jelenti, hogy az alkalmazottak az Egyesült Királyság minden országrészében megtarthatják állásukat, akkor is, ha munkáltatójuk nem tudja folyósítani bérüket. Rishi Sunak elmondta: a program március 1-éig visszamenőleg hatályos, és időtartama legalább három hónap, de szükség esetén meghosszabbítható. Hozzátette: a programnak nincs összegszerű felső határa.

Sunak péntek esti sajtóértekezletén közölte, hogy a kamatfizetési moratóriumot a pénzügyminisztérium tizenkét hónapra terjesztette ki. Mindemellett a kormány június végéig mentesítette az üzleti vállalkozásokat az áfa befizetésének kötelezettsége alól. A brit kormány és a Bank of England az utóbbi egy hétben összehangolt, hatalmas mértékű költségvetési és monetáris gazdaságélénkítő programba kezdett.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X