Románia humanitárius folyosó megnyitását kérte Magyarországtól hazatérő állampolgárai számára

Humanitárius folyosó megnyitását kérte kedden Bogdan Aurescu külügyminiszter magyar kollégájától, Szijjártó Pétertől kedden, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar–osztrák határon, Hegyeshalomnál rekedtek, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt hétfőn éjfélkor lezárta a határait a külföldiek előtt.

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között. A külügyminisztérium közleménye szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Hasonló kéréssel fordul Aurescu Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszterhez is, akitől az osztrák–olasz határ ideiglenes megnyitását kérte, hogy az Olaszországból hazatérő romn vendégmunkások átutazhassanak Ausztrián.

Ugyancsak kedden Iulia Matei külügyi államtitkár bekérette Zákonyi Botondot, Magyarország bukaresti nagykövetét, akitől azt kérte, hogy tolmácsolja a magyar hatóságoknak a román fél kérését, hogy az Európai Bizottság hétfői döntése értelmében biztosítsák az áthaladást a románoknak hazafelé. Az EB szerint a határzárlat közepette biztosítani kell a közlekedést az európai uniós állampolgároknak a szülőhazájuk felé.

A police.hu rendőrségi portál szerint kedden délelőtt közel 20 kilométeres torlódás alakult ki a hegyeshalmi határátkelőhely osztrák oldalán. Az obsrvator.tv szerint a várakozók többsége román állampolgár, van olyan gépjármű, amelynek utasai között kisgyerekek is vannak.

A külföldi koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?