Donald Trump már tudja, hogy meddig tart a koronavírus-járvány

Az új típusú koronavírus járványa várhatóan július végéig, augusztusig eltart - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn délután a Fehér Házban a vírusellenes küzdelmet irányító kormányzati munkacsoport sajtókonferenciáján.

"Ha jól végezzük a munkánkat, akkor a szakemberek szerint júliusig, augusztusig megfékezhető a járvány" - fogalmazott az amerikai elnök. Trump a kormányzat nevében javasolta, hogy az emberek, köztük a teljesen egészséges fiatalok is, kerüljék el az olyan összejöveteleket, ahol tíznél több személy van. Megjegyezte ugyanakkor: "úgy tűnik", hogy a Washingtonhoz közeli Camp Davidben megtarthatják a G7-es országok tanácskozását.

A gazdasági visszaesés mértékét firtató újságírói kérdésre válaszolva Trump hangsúlyozta: "nem a recesszióról gondolkodunk most, hanem a vírusról". Hozzáfűzte: a tőzsde "majd gondoskodik önmagáról". Megerősítette viszont, hogy a kormányzat támogatni fogja a légitársaságokat, amelyek egyébként 50 milliárd dolláros segítséget kértek.

Az elnök egyúttal bejelentette, hogy a kormányzat átmeneti kórházak létrehozását fontolgatja. Szintén kérdésre válaszolva hozzáfűzte: gondolkodnak azon is, hogy a hadsereget igénybe vegyék az időleges kórházak kialakításához. Ezt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója vetette fel egy hétfő reggeli televíziós interjújában. Az ABC televízió műsorában a kormányzó elmondta: ismételten felkérte a hadsereg mérnöki karát, hogy segítsen több kórházi férőhely, elsősorban intenzív osztályok kialakításában.

Az amerikai elnök "feleslegesnek" mondta a keddre tervezett előválasztások bármelyikének is az elhalasztását. Kedden négy tagállamban és egy tengerentúli területen választanak az amerikaiak, és Ohio kormányzója, Mike DeWine a sajtókonferenciával egy időben vetette fel, hogy el kellene halasztani az államban tartandó előválasztást. Trump leszögezte: a választások esetleges elhalasztásának ügyében a döntést az egyes tagállamokra bízza.

Önkéntes tilalomra kérték a lakosokat

Közben hétfőn Phil Murphy, New Jersey kormányzója nem elrendelte, hanem önkéntes tilalomra kérte a keleti parti tagállam lakosait. Mint fogalmazott: reggel 8 és délután 5 óra között ne hagyják el otthonaikat, segítsék a koronavírus terjedésének megakadályozását.

A kormányzó úgy fogalmazott "a nem alapvető utazásokat nagyon erősen nem javasolja". New Jerseyben egyébként rendkívüli állapot van érvényben. Az intézkedést Murphy Andrew Cuomo New York-i és Ned Lamont connecticuti kormányzóval tartott közös sajtókonferencián jelentette be.

A kormányzók bejelentették azt is, hogy hétfő estétől mindhárom államban mozikat, kaszinókat, éttermeket, presszókat és fitneszklubokat zárnak be. Az éttermekben csakis elvitelre szolgálhatnak ki vendégeket. A döntés visszavonásig érvényes.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?