Spanyolországban is szükségállapotot rendeltek el

Szükségállapot bevezetését rendelte el szombati rendkívüli ülésén a spanyol kormány a koronavírus-fertőzések terjedésének lassítása érdekében – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Madridban.

Mint mondta, az intézkedés célja, hogy mozgósítani tudják az állam minden – gazdasági, egészségügyi, katonai és civil – erőforrását, és így a lehető legjobban védhessék az állampolgárok egészségét. „A vírus elleni küzdelem első fázisában vagyunk” – fogalmazott a kormányfő, hangsúlyozva, hogy „nagyon kemény hetekre” lehet számítani, nem kizárható, hogy jövő héten meghaladja a 10 ezret a fertőzöttek száma. Az egészségügyi hatóságok minden erőfeszítése most arra irányul, hogy elkerüljék a vírus túl gyors terjedését – közölte.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban a fertőzöttek száma elérte az 5753-at, a betegségbe eddig 136-an haltak bele.

A szükségállapot elrendelésével a spanyol alkotmány lehetőséget ad a kormánynak rendkívül intézkedések bevezetésére, például, hogy korlátozza az emberek szabad mozgását, és lezárjon teljes városokat, autonóm tartományokat vagy akár az egész országot. A kormány által elrendelt korlátozásokat 15 napig lehet fenntartani, és a parlament hozzájárulásával lehet meghosszabbítani.

A dél-európai országban eddig egyetlen alkalommal, 2010-ben vezettek be szükségállapotot, amikor a légiforgalmi irányítók sztrájkja miatt le kellett zárni a spanyol légteret.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja

Kapcsolódók

Kimaradt?