Hétfőtől Magyarországon bezárnak az oktatási intézmények


-A A+Hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán péntek este közzétett videójában.

A kormányfő kifejtette: március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe. Tantermen kívüli, digitális munkarend lesz érvényben. Olyan tanítási módok lesznek, amelyek nem igényelnek személyes jelenlétet. Ez új módszertanokat is igényel. A módszertani ajánlásokat az oktatási államtitkár a jövő héten teszi közzé.

Ennek értelmében a tanulók nem mehetnek az iskolába. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel - ismertette. Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat.

 

Felkészültek a járványra

Rovancsot tartottak a koronavírus elleni védekezésben - közölte Orbán Viktor. Kiemelte: a laborkapacitás több ezer mintavételre elegendő. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, és érkezik további 1 millió műtéti sebészmaszk. Van továbbá 2-2 ezer lélegeztető és altató gép. Vagyis sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő az ellátás - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy újabb gépek beszerzéséről is intézkedtek.

Közölte azt is, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében Izraelből sem léphetnek be külföldiek Magyarország területére. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy az újonnan megbetegedettek között vannak, akik Izraelből érkeztek. Így Irán, Kína, Dél-Korea és Olaszország után Izraelből sem jöhetnek Magyarországra külföldiek.

Az előzmények

A világméretű koronavírus járvány első két magyarországi fertőzöttjét március 4-én azonosították. Két itt tanuló iráni egyetemistánál igazolták a vírus jelenlétét. Kilenc nap elteltével 19 igazolt fertőzöttről tudni és 79-en vannak karanténban. A fertőzöttek nagy részének enyhe tüneteik vannak, de egy 70 éves, súlyos alapbetegségben szenvedő beteg állapota kritikus. 

Szerdán veszélyhelyzetet hirdetett ki a magyar kormány: beutazási korlátozásokat vezettek be, elrendelték az egyetemek bezárását, a sportesemények és a nagyobb közösségi rendezvények megrendezésének tilalmát. 

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X