Koronavírus-helyzetjelentés külföldről: olvasóink számoltak be a közhangulatról

Amint arról folyamatosan beszámolunk, egyre bővülnek a Romániára vonatkozó rendkívüli intézkedések: kényszervakációt rendeltek el, tömegrendezvényeket tiltanak be, távolságtartásra, otthonmaradásra buzdítanak a hatóságok. Kíváncsiak voltunk, mit tapasztalnak a külföldön élő olvasóink, ezért egy Facebook-bejegyzés keretében arra kértük őket, írják meg nekünk, milyen a közhangulat, hogyan alakulnak mindennapjaik az adott országokban. Cikkünk új beszámolókkal frissül. 

Németország

Németországi olvasóink beszámoltak arról, hogy az üzletekben folyamatosan újratöltik a tartós élelmiszereket tartalmazó polcokat, valamint a WC-papírt és fertőtlenítőket forgalmazó részlegeket:

„Szép jó napot kívánunk! Szebbet, mint a miénk itt Németországban! Rottenburgan vagyunk (Rottenburg am Neckar város, Dél-Németország G.), ahol nagy a pánik. Karanténban itt még nincs senki, de tőlünk 10 kilométerre már van. Az üzletekben folyamatosan töltik újra a tartós élelmiszert, a WC-papírt és a fertőtlenítőket. Egyelőre suli is van, és mi is járunk munkába, ilyen téren minden rendben. Látszik az embereken a pánik, de nagyobb baj nincs. Reméljük, minden jóra fordul! Inkább azon izgulunk, hogy mi a helyzet otthon a határoknál, mivel szeretnénk hazamenni húsvétra!

Akadt olyan olvasónk, aki Németország azon részén tartózkodik, ahol minden a megszokott kerékvágásban halad, ő megnyugtató információkat közölt:

„Németország, Jena. Minden a megszokott kerékvágásban halad, semmiféle változást nem tapasztaltunk, nincsenek korlátozások, minden a régi. Ingolstadt városban jelentettek már korona vírus fertőzöttet, itt még semmi!”

Azonban jelentkezett olyan személy is, aki a fertőzöttek számának duplázódásáról számolt be és arról, hogy a maszkviselést, az eseményszervezést és a kapcsolattartást illetően Németország is hasonló intézkedéseket vezetett be, mint Románia:

„Én Németországban élek, Észak-Rajna vidéken (Észak-Rajna-Vesztfália, északnyugati tartomány, Düsseldorf a fővárosa G.). A jelenlegi helyzet az, hogy a koronavírusos fertőzöttek száma duplázódik napról napra. A nagyobb eseményeket, ahol 1000 embernél több a részvétel, mind lemondták, és a kisebb eseményeknél is szigorú szabályok szerint járnak el. Szigorú ellenőrzést követően dől el, hogy megtartható-e az adott esemény, vagy a nem megfelelő felkészültség miatt nem engedélyezett.

Az embereket arra figyelmeztetik, hogy mindig mossák meg a kezüket, és tartsanak minimum egy méter távolságot a többi embertől: kézfogásos, puszilózós üdvözleteket mellőzni kell. Ha olyan tünet jelentkezik, mint például a köhögés vagy a láz, azonnal menniük kell az orvoshoz tesztet csináltatni. A koronavírus akár tünetmentesen is előfordulhat. Leginkább az időseket kell védeni, mivel a vírus az idősebb korosztály számára veszélyesebb lehet, de ugyanakkor gyerekek is megkaphatják. Azokra az emberekre a legveszélyesebb a vírus, akiknek valamilyen előzetes betegségük is van. Például cukorbetegek, szívbetegek, nagy vérnyomású emberek, vagy más betegségben szenvedők.

Kerülni kell a nagy tömegeket, és elővigyázatosnak kell lenni. Minimum 10 napra elegendő élelmiszer bevásárlásra is figyelmeztették az embereket. Ezért sajnos már pánik is kitört a bevásárlóközpontokban: konzervek, liszt, cukor, rizs, és minden, ami hosszú távon nem romlandó, elfogyott. Az üzletek polcai üresen állnak, és az üzletláncok nem győzik az utánpótlást. Fertőtlenítő hatású spray, szappan, kézmosó mind elfogyott. A gyógyszertárakban sem kaphatóak már és maszkok is mind elfogytak. A maszkokkal kapcsolatosan azt is elmondták, hogy egy egyszerű orvosi maszk nem véd a vírustól esetleg csak egy egyszerű gripától. Azok a védő maszkok, mint például a ffpt2 és a ffpt3 el vannak látva egy ventillel (német szó, szelepet jelent) és szűrővel, ami segítségével nem csak gripától véd, hanem a vírusoktól is.

A jelenlegi helyzetben az Egészségügyi Minisztérium nem tud pontos adatokat adni, hogy mekkorára terjedt a fertőzöttek száma, de azt elmondta, hogy a fertőzést megállítani meg nem tudják, mivel nincs ellenszer. De biztonsági lépések által megpróbálják lassítani a fertőzés nagyobb elterjedését.

Ausztria

Egy ausztriai olvasónk tudomása szerint két fertőzött van abban a térségben, ahol ő él, éppen ezért a közhangulat nem feszült. Az országhatárokat azonban megfigyelés alatt tartják – világosított fel.

Tájékoztatom önöket, hogy Felső-Ausztriában, pontosabban Wels térségében idáig 2 személy van a vírus rabságában. Nem tűnik feszültnek a közhangulat, a hatóságok próbálnak mindenkit nyugalomra inteni, pánikot nem kelteni. Az országhatárok természetesen megfigyelés és ellenőrzés alatt vannak. Reméljük, hogy nem fordul rosszabbra a helyzet.

Anglia

Londonban élő olvasónk is arról írt, hogy a helyszínen nincs pánikhangulat, valamint azt is kiemelte, mindezidáig még nem is tapasztalt komolyabb szigorításokat.

Anglia egyelőre nem pánikolt be, komolyabb szigorítások még nincsenek bevezetve. A hatóságok folyamatosan tájékoztatnak mindenkit, ajánlva a kézfertőtlenítő gyakori használatát. A kormány minden 4 órában ülésezik, a helyzet analizálása érdekében. A repterek, az iskolák, és a tömegközlekedési eszközök sincsenek lezárva, viszont a forgalom radikálisan csökkent. Maszkos emberekkel lehet találkozni az utcán, de még annyira nem vészes a helyzet. Mivel nincs elegendő korházi ágy nagyobb baj esetére, ezért hoteleket zárnak le, és alakítanak át karantén helyekké. Az angolok nem cukrot, lisztet es olajt vásárolnak, hanem WC-papírt, mivel a II. világháború idején nem élelmiszerből volt hiány, hanem WC-papírból. Komoly aggodalmaink még nincsenek, de mint mindenki más, mi is azon a véleményen vagyunk, hogy ha nagyobb baj lesz, akkor megyünk haza.

Amerika

Amerikában már kialakultak az otthoni munkák, az egyetemi oktatók és az egyetemisták is otthonról tevékenykednek, a tömegrendezvények ugyancsak felfüggesztés alatt állnak – számolt be egy ott élő követőnk.

„California, San Francisco környéke: péntek óta minden irodás otthonról dolgozik: Stanford egyetem, California egyetem, Google, Apple, Facebook stb. alkalmazottak. Egyetemeken távoktatás. Orvosaink, professzoraink (én a Stanford egyetemen dolgozom) nem utazhatnak többé külföldre semmilyen konferenciára és a belföldi utazásokat is le kell korlátozzák. Mindez egyelőre április 15-ig. Tömegrendezvények egy része felfüggesztve. Egyelőre ennyi.”

Olaszország

Olaszországban egyre nagyobb a szigorítás, rendőrök őrködnek a falvak bejáratainál, nem engedélyezik a ki-bejárást, írta egy olvasónktól.

„Olaszországban újabb szigorítás van tegnaptól. Minden község és falu bejáratánál rendőrök állnak, nem hagyhatja el senki a falut és a községet, csak ha komoly oka van rá: például az orvosok vagy asszisztensek, akik máshol dolgoznak... Csak azok jöhetnek be a faluba akik élelmet forgalmaznak, ez érvényes egész Olaszország területére április 4-ig. Csak a gyógyszertárak és az élelmiszerüzletek vannak nyitva… Legalábbis, ahol én vagyok, így van: szigorúan betartják a szabályokat, így próbálják akadályozni a terjedést.”

Spanyolország

A Barcelona helyzetéről beszámoló olvasónk többek között azt is elmondta, azok az emberek, akik az utcákon járnak, kabátjaikkal takarják az arcukat, ha nincs rajtuk maszk.

 „Barcelonaból írok, itt, Katalóniában jelenleg 316 fertőzött van és 6 haláleset.  A mai napon rendelték el az egyetemek és iskolák bezárását 15 napra. A barcelonai városi tanácsosok közül is öten fertőzöttek, így 145 önkormányzati dolgozó van otthoni karanténban, köztük a polgármester is. Emiatt az iskolák mellett egyéb állami intézmények is zárva lesznek 15 napig, valamint a könyvtárak, sportközpontok, stb.  A hétvégén kezdődött a pánik, addig semmi nem volt érzékelhető. Viszont most már az üzleteket kifosztották, az emberek sietnek az utcákon, és aki nem visel maszkot, az igyekszik eltakarni az orrát, meg a száját a kabátjával.”

Egy Zaragozában tartózkodó olvasónk arról számolt be, hogy náluk is zajlik az eszeveszett élelmiszertartalékolás, bizonyos árucikkekből már hiány van.

„Konzervekből és élelmiszerekből hiány van. Szinte teljesen üresek a polcok az üzletekben: liszt, cukor, tej, víz, olaj, rizs, száraztészta, szappan, WC-papír alig kapható. A kínai üzletek és a bárok zárva vannak. Hétfőtől 2-3 hétig szünetel a tanítás. Azoknak a betegeknek, akiket gondozok, a gyógytornász azt tanácsolta, hogy ne menjenek az utcára. Az idősek otthona nem látogatható. Egyre rosszabb a helyzet!”

Norvégia

Oslóban élő követőnk arról írt, hogy hiányolja a mindennapos tájékoztatást.

„Nem találkoztam eddig különösebb kormányintézkedéssel, csak a negatív gazdasági következményekre hoztak mindezidáig javaslatokat. Az emberek kevésbé járnak éttermekbe, közösségi helyekre. Míg például Magyarországon minden nap van élő közvetítés a jelenlegi helyzetről, intézkedésekről, itt inkább csak a média foglalkozik a kérdéssel.”

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?