Koronavírus: Kína szakértőket és egészségügyi felszerelést küld Olaszországba

Kína szakértőket és egészségügyi felszerelést küldött Olaszországba szerdán, hogy segítséget nyújtson az új típusú koronavírus-járvány elleni küzdelemben - adta hírül a CCTV kínai hírcsatorna.

Miután a napi adatok alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy Kínában a járványt sikerült megfékezni, Luigi Di Maio olasz külügyminiszter kedd esti telefonos egyeztetés során Peking segítségét kérte az olaszországi járványhelyzet kezelésében Vang Ji kínai külügyminisztertől. A kínai külügyi tárca vezetőjének ígéretéhez híven a hétfős szakértői csoport, élén a kínai vöröskereszt elnökhelyettesével és a járványügyi központ egyik szakértőjével szerdán útnak indult Olaszországba, ahol a járvány eddig Kína után a legtöbb fertőzést okozta, és a legtöbb halálos áldozatot szedte.

Kína Olaszországon kívül már több más, a járvány által leginkább sújtott országba is küldött orvosi felszereléseket - a többi közt szájmaszkokat és a vírus teszteléséhez szükséges felszerelést. Az Iránnak, Pakisztánnak, Dél-Koreának és Japánnak adományozott eszközökön kívül szerdán kínai szakértők utaztak Irakba is, hogy ott nyújtsanak segítséget a helyzet kezelésében.

A közép-kínai Hupej tartományban tavaly decemberben diagnosztizálták az új koronavírus első fertőzöttjeit, de a helyi hatóságok megpróbálták elhallgatni a vírus felbukkanását. Több embert, köztük helyi orvosokat, akik megpróbáltak másokat figyelmeztetni a járványveszélyre, elhallgattattak. Január végétől azonban a pekingi vezetés szigorú óvintézkedéseket vezetett be országszerte a járvány megfékezésére, és nemzetközi összefogásra szólított fel azt követően, hogy a járvány más országokban is kitört.

A hétvégén Kína 20 millió dollárt ajánlott fel a Egészségügyi Világszervezetnek az új koronavírus elleni küzdelemre.

Peking város vezetése mindazonáltal szerdán arra szólította fel a külföldön élő kínai állampolgárokat, hogy fertőzés esetén a tartózkodási helyükön kezeltessék magukat, és ne utazzanak haza Kínába, hogy ezzel elkerülhető legyen a fertőzés határokon átnyúló terjesztése. Kínában kedd éjfélig már 79 olyan esetet jelentettek, melyek során külföldről beérkező utasoknál diagnosztizálták a vírusfertőzést. A kínai főváros kormányzata ezért szerdán általánossá tette az eddig csak a járvány által súlyosan érintett országokból érkezőkre vonatkozó, 14 napos karantént, ami azt jelenti, hogy a Pekingbe utazók - beleértve a Kína más részeiről beutazókat is - az érkezésüket követően 14 napon át kötelesek otthonaikban vagy a szállodájukban maradni. A rövidebb időtartamra érkezők esetében pedig vírustesztet végeznek el, és a negatív eredmény megérkezéséig ők sem hagyhatják el a szálláshelyüket.

Kapcsolódók

Kimaradt?