16 millió ember kerül vesztegzár alá Olaszországban a koronavírus miatt

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök aláírta szombat éjjel azt a rendeletet, amelynek értelmében a hatóságoknak le kell állítaniuk a be- és kilépést a tízmillió lakosú Lombardia tartományban, valamint 15 másik városban is vesztegzárat vezettek be. Április elejéig legalább 16 millió embert érint a vesztegzár – számolt be a BBC

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városait. A BBC szerint a vesztegzár Milánót is érinti, és április 3-áig rendelték el. 

Korlátozzák a közösségi életet

Az úgynevezett „vörös zónákban” minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet, a bevezetett intézkedésekkel egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, szintén lakat kerül a tornatermekre, uszodákra, múzeumokra, mozikra. 

A vendéglők és kávézók 6 és 18 óra között működhetnek, ám a vendégeknek legalább egy méter távolságra kell ülniük egymástól. Meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, hétvégére bezárják a bevásárlóközpontokat. Azok, akik megszegik a vesztegzár szabályait, három hónapos börtönbüntetést kockáztatnak. 

Egy nap alatt szinte megduplázódtak a megbetegedések

Vesztegzár alatt február 23-tól a lombardiai Lodi térségében tíz önkormányzat volt, majdnem ötvenezer lakossal, Veneto tartományban pedig a 3 500 lakosú Vo'Euganeo városa.

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1 145-tel nőtt, ez majdnem kétszerese a pénteki 620-nak. Az olaszországi fertőzöttek összesített száma elérte az 5 883-at. Ebből 589-en már meggyógyultak.

A még betegek közül 2 651 személy szorul kórházi kezelésre, további 567 intenzív osztályon van, és ezeknek több mint a fele, 359 az északnyugati Lombardia tartományban. Eziádig több mint 230 halálesetet okozott Olaszországban a fertőzés. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?