Koronavírus: Magyarországon eddig négy külföldit diagnosztizáltak fertőzéssel

Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, egyedi esetekről van szó, a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása – jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője.

Lakatos Tibor elmondta: három iráni állampolgár és egy brit férfi van a fertőzöttek között; előbbiek Budapesten, a Szent László kórházban, a negyedik fertőzött a debreceni Kenézy Gyula kórházban van. Ismertette: valamennyi környező országban megjelent a koronavírus, Ausztriában 43, Horvátországban 11, Romániában 6 fertőzött van (azóta már 9 – szerk. megj.), Csehországban 12, Szlovákiában és Lengyelországban 1-1 ember fertőződött meg.

Magyarországon további 39 ember van karanténban és 263 vizsgálatot végzett el a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A repülőtereken folyamatos szűréseket végeznek főként az Olaszországból, Németországból, Franciaországból és közvetett járattal Iránból érkező utasokon. Eddig 6273 szűrés történt meg a budapesti és a debreceni repülőtéren, valamint 419 ellenőrzést hajtottak végre közúti határátkelőhelyeken.

A bevándorlás járványügyi kockázata miatt a most működő két tranzitzónába a befogadást határozatlan időre felfüggesztették. A Törökország felől Nyugat-Európa felé megindult jelentős számú migráns miatt szeptember 7-ig meghosszabbította a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Határozatlan időre felfüggesztette irániak számára a vízumkiadást a kormány, és arról is döntött, hogy a jövőben az operatív törzs engedélye kell a koronavírus elleni védekezésre alkalmas védőeszközök külföldre szállításához.

Nem tartotta be az előírásokat az iráni diák

Lakatos Tibor szerint a Semmelweis Egyetemre járó iráni hallgató az intézmény vezetőinek többszöri figyelmeztetése ellenére sem kerülte a közösségi rendezvényeket, ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium ismételten ajánlást tett a felsőoktatási intézményeknek, hogy tájékoztassák a diákokat a kockázatokról, és kérjék meg őket a szükséges óvintézkedések betartására.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy egyre több esetet vizsgálnak meg munkatársaik, hangsúlyozva, hogy a betegek úgynevezett kontakpontjait is felkutatják. Az első betegről, a Semmelweis Egyetem hallgatójáról azt mondta: február 22-én érkezett Magyarországra, előtte a barátnőjével csaknem egy hónapot töltött Iránban. Velük kapcsolatban csoporttársak, egy születésnapi összejövetel résztvevői, a teheráni járaton utazók, a diákkal együtt német nyelviskolába járók érintettsége merült fel, és a lappangási időre is tekintettel 35 embernél tart még járványügyi vizsgálat.

A másik iráni diák, a Szent István Egyetem hallgatója február 28-án érkezett Magyarországra, ő betartotta az egyetem kérését és nem ment be az intézménybe, ezért szoros kontaktnak csak a felesége tekinthető, akinek azonban negatív lett a tesztje. A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él és gyakran járt Milánóba. Az ő esetében a feleséget és az anyóst nevezte meg kontaktszemélyként a tisztifőorvos. A negyedik betegre, az első iráni diák barátnőjére éppen a kontaktkutatás során találtak rá; neki is pozitív lett a tesztje.

Arra a kérdésre, hogy Szerbiában egy olyan férfi betegedett meg, aki előzőleg Budapesten járt a testvérénél, Müller Cecília azt mondta, hogy az első információk szerint 14 napnál régebben, vagyis a lappangási időn túl járt Magyarországon.

A XVIII. kerületi esetről – a szakrendelőben egy háziorvos koronaveszély gyanúját állapította meg egy holland állampolgárnál, ő azonban elhagyta a helyszínt – azt mondta: a járványügyi szakemberek keresik, ha kell, rendőri erőkkel. Időközben a holland férfi önként ejelntkezett a szakrendelőben, és mint kiderült, nem akart kereket oldani, hanem csak félreértette az orvost.

Arra kérdésre, hogy mi alapján döntenek intézkedésekről, azt mondta: feltétel, hogy időben és térben is szoros kontaktusban legyen valaki a fertőzöttel, vagyis akkor vizsgálják meg, ha hosszabb időt, közeli távolságban, egy légtérben töltött vele.

Ilyen most a betegek állapota

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: az egyik iráni egyetemista enyhe tüneteket mutat, a másik sokat köhögött, de már jól van. A barátnője azonban várhatóan még sokáig kórházban marad. A debreceni kórházban ápolt férfinek csütörtökön vesekárosodásra utaló tünetei voltak, ezért infúziós kezelést kapott, de pénteken már javuló tendenciát mutatott ő is. Arról is beszélt, hogy a kórházban megjelent egy orvosnő, aki korábban az egyik diákot kezelte, mivel néhány nappal ezelőtt belázasodott, de az első vizsgálatok szerint nem fertőződött meg.

Ismertette: csütörtökön egy budapesti szállodából 14 fiatal japán turistáról és egy tanárról jelezték, hogy több közülük lázas. Őket kórházba vitték, reggelre már csak egyikük volt lázas, általánosságban jól vannak, tesztjeik eredménye délután várható. Hangsúlyozta: sokan jelentkeznek a kórházban koronavírus-tesztre, ugyanakkor kérésre, megnyugtatás céljából ilyet nem végeznek el.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára bejelentette: a kormány tájékoztató kisfilmeket jelentet meg a televízióban, az interneten, valamint hasonló tartalmakat jelentet meg a rádióban és újságokhirdetésként. Ezek a megelőzésre fókuszálnak, arra igyekszenek felhívni a figyelmet, hogy miként lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét. Kitérnek arra is, hogy panaszok esetén telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál. Hozzátette: arra kérik az intézményvezetőket, az önkormányzatokat és a munkáltatókat, hogy ők is hívják fel a figyelmet a megelőzésre.

Kapcsolódók

Kimaradt?