Elhallgatott pedofília: a pápa elfogadta a lyoni érsek lemondását

Ferenc pápa pénteken elfogadta Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a lemondását, akit azzal vádoltak meg egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, nem jelentette a hatóságoknak. Történt ez azok után, hogy a fellebbviteli bíróság januárban felmentette az érseket.

„A lemondás nem meglepetés. Philippe Barbarin már egyszer bejelentette a lemondását, majd újra bejelentette, ugyanakkor érezzük, hogy ez nagyon jelentős pillanat az egyházkerület életében” – mondta a francia sajtónak a lyoni érsekség vezetői teendőit Barbarin visszavonulása ellátó Michel Dubost apostoli kormányzó.

A lemondott lyoni érsek a KTO francia katolikus televíziónak adott interjúban elmondta: nagyon megviselte az elmúlt négy év peres eljárása.

„Úgy vélem, nagy szenvedés volt mindenekelőtt az áldozatoknak, és elsősorban értük kell imádkozni. Ezek szörnyű tettek voltak. Fontos, hogy új lapot nyissunk, és egy olyan valaki álljon a lyoni egyházkerület élén, akivel megkezdhető ez az új fejezet” – fogalmazott Barbarin, aki nem sokkal azután jelentette be, hogy ismét benyújtja a lemondását a pápának, hogy január 30-án a fellebbviteli bíróság felmentette.

A 69 éves érseket 2019. március 7-én első fokon bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy lyoni bíróság. A bírák első fokon úgy ítélték meg, hogy amikor Barbarin 2014-ben bizonyosan értesült a molesztálási ügyekről, a feljelentés helyett „az egyház védelmét választotta”. Az egyházi vezető az ítéletet követően azonnal lemondott, de az ártatlanság vélelmére hivatkozva a pápa akkor nem fogadta el a lemondást, jelezve, hogy meg kívánja várni a fellebbviteli bíróság döntését, így Barbarin hivatalosan Lyon érseke maradt, de a pápa „javaslatára” visszavonult.

A Le Point című hetilapban február 5-én megjelent interjúban Barbarin elmondta, hogy a felmentés ellenére a molesztálási ügy megváltoztatta őt, és tudja, hogy az örökre a nevéhez tapadt. Megerősítette, hogy 2014 előtt, mielőtt személyesen is találkozott az egyik áldozattal, nem tudott a molesztálásokról.

„Hirtelen ébredtem rá, hogy ezek a cselekmények mit is jelentettek konkrétan, mekkora szenvedést az áldozatoknak. Most már tisztában vagyok azzal, hogy nem hoztam meg a kellő intézkedéseket” – mondta Barbarin. Az új érsek kinevezése két-négy hónapon belül várható, addig továbbra is Michel Dubost apostoli kormányzó látja el az érseki feladatokat.

Az egyházi vezető elleni eljárást egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezte. A Barbarin egyházmegyéjébe tartozó meggyanúsított pap csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. 2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1971 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. A perében azt vallotta, hogy az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket, ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását. Ügyében március 16-án hirdetnek ítéletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?