Bulgária és Görögország is cáfolja, hogy menekültek tízezrei léptek be rajtuk keresztül az EU-ba

Ankara bejelentette, hogy vasárnap reggelig Edirne tartományon keresztül 76 358 menekült hagyta el az országot és lépett be az Európai Unióba, de ezt Athén és Szófia is cáfolja.

A határon átengedett migránsokról Süleyman Soylu török belügyminiszter írt a Twitteren. A bolgár védelmi miniszter vasárnap egyenesen úgy nyilatkozott, hogy az országba egyetlen menekült sem érkezett, és a határon nyugodt a helyzet. Bulgária pénteken kivezényelte a határra a csendőrséget, hogy megerősítsék a 259 kilométer hosszú bolgár-török határ védelmét.

Megerősítette a török határ védelmét Görögország is, amely vasárnap arról számolt be, hogy mintegy 10 ezer illegális határátlépést akadályozott meg Törökországból. A görög-török határnál könnygázt is bevetettek a kődobáló menekültek ellen. Közben Emmanuel Macron francia államfő vasárnap éjjel Twitter-üzenetben közölte: Franciaország kész segítséget nyújtani Görögországnak és Bulgáriának a határok védelméhez egy újabb migránsválság megelőzése érdekében. 

„Teljességgel szolidárisak vagyunk Görögországgal és Bulgáriával, Franciaország kész hozzájárulni a műveleti segítségre és a határok megvédésére vonatkozó európai erőfeszítésekhez. Együtt kell cselekednünk, hogy elkerülhessük a humanitárius és migrációs válságot” – írta Macron.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?