Kiszállt a versenyből a legfiatalabb amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns

Pete Buttigieg, az indianai South Bend város volt polgármestere vasárnap este a kampánykörúton őt kísérő újságírókkal közölte: kiszáll a Demokrata Párt amerikai elnökjelöltségéért folytatott versengésből.

Buttigieg egy alabamai kampánygyűlésről indulva, a repülőgépen közölte az újságírókkal, hogy nem a texasi Dallasba megy folytatni a kampányt, hanem visszatér South Bendbe, hogy ott jelentse be hivatalosan is a visszavonulását az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből.

A 38 éves politikus szinte az ismeretlenség homályából bukkant fel tavaly az országos politika színpadán. Elemzők fontosnak tartják megjegyezni róla, hogy az amerikai történelemben ő volt az első elnökjelölt-aspiráns, aki nyíltan vállalta homoszexualitását, és jogilag is érvényes melegházasságban él.

Az iowai jelölőgyűlésen, majd a New Hampshire-ben tartott előválasztáson Buttigieg sikeres volt. Mindkét megméretésen első helyen végzett, bár Iowában a jelölőgyűléseken kialakult káosz miatt csak a szavazatok újraszámlálását követően, február 18-án hirdették ki győzelmét, amelyet Bernie Sanders vermonti szentor meg is támadott, újraszámlálásra kérve fel az iowai Demokrata Pártot.

Kifejezetten rosszul szerepelt azonban Buttigieg a nevadai jelölőgyűléseken, a szombaton Dél-Karolinában tartott előválasztáson pedig még kisebb volt a támogatottsága. A fiatal korosztályokat és a színes bőrűeket nem tudta meghódítani. Kampányát már a kezdetektől kísértette az afroamerikaiak körében várható kudarca. South Bendben ugyanis többször is faji zavargások voltak, amelyeket polgármesterként képtelen volt kezelni.

A Harvardon és Oxfordban is diplomát szerzett, több nyelven beszélő Buttigieg korábban az amerikai haditengerészet hírszerzésénél dolgozott, és Afganisztánban teljesített katonai szolgálatot. Ő volt a demokrata elnökjelölt-aspiránsok között a legfiatalabb, de a fiatalokat - szemben a 78 esztendős Bernie Sanders szenátorral - nem tudta meggyőzni programjáról. A kampányban mérsékelt demokrata pártiként jellemezte magát.

Elemzők szerint Joe Biden volt alelnök helyzetét erősítheti, hogy Buttigieg az úgynevezett szuperkedd, azaz a március 3-án egyszerre 14 tagállamban tartandó előválasztások előtt jelentette be visszalépését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?