Koronavírus: gazdasági összeomlástól tartanak az olasz vállalkozók


-A A+Visszautasította a milánói orvosszövetség a kormány feltételezését, miszerint a koronavírus-fertőzés egy lombardiai kórház mulasztása miatt terjedt volna el, a vállalkozók és szakszervezetek pedig a pánikkeltés azonnali leállítását és a gazdasági élet újraindítását sürgették csütörtökön. A halottak száma ugyanakkor 14-re emelkedett. Az olasz munkaadói és munkavállalói szervezetek közös felhívásban szorgalmazták a kormány fellépését a koronavírus miatti félelemgerjesztés leállítására. Kiegyensúlyozott tájékoztatást és a gazdasági tevékenységek mielőbbi normalizálását sürgették.

A nagyvállalatok, a kézműipar, a kereskedelem és az idegenforgalom képviselői mellett hallatták szavukat a vesztegzár övezetében dolgozó állattenyésztők is. Lombardia és Veneto karantén alá helyezett térségei Olaszország éleskamrájának számítanak. A tenyésztők attól tartanak, hogy termékeiket nem fogják tudni eladni, mivel a vesztegzár megbélyegzi őket. A napokban született borjaknak jelképesen az Élet, Bátorság, Remény neveket adták.

70 százalékos a visszaesés a velencei turizmusban

Reagálásra szólította fel Milánó lakosait Giuseppe Sala polgármester. Szavai megtették hatásukat: a milánói Dóm téren csütörtökön máris több gyalogost lehetett látni, főleg helyieket, mivel a turisták tömegesen elhagyták a várost. Velencében a szállodások 70 százalékos visszaeséstől tartanak, de országos szinten is már előre elveszettnek tartják március hónapot.

Luca Zaia venetói kormányzó, a Liga politikusa kijelentette, hogy a koronavírus-pánikhoz a római kormány rossz döntései vezettek. Kifejtette: az, hogy a 3500 lakosú Vo’ Euganeót karanténba tették, nem jelenti azt, hogy Veneto más részeire ne lehetne utazni. Zaia úgy látta, „külföldi támadás” indult Olaszország ellehetetlenítésére.Az északi tartományok vasárnap döntenek a közintézmények, iskolák, a bezárt vállalatok esetleges újraindításáról, akár már hétfőtől.

A koronavírus-fertőzéstől érintett Olaszországgal szemben érzett nemzetközi félelmek eloszlatását szorgalmazta Luigi Di Maio külügyminiszter a külföldi sajtónak tartott tájékoztatón, hangsúlyozva, hogy a lombardiai és venetói gócpont a teljes olasz lakosság kevesebb mint 0,1 százalékát érinti, a több mint hétezer olaszországi önkormányzatból egytucatnyit.„Nincs járvány Olaszországban. Megbízható ország vagyunk, a külföldieknek nem kell félniük hozzánk utazni” – jelentette ki Luigi Di Maio. Kifejtette: az olasz hatóságok nem akarják „bagatellizálni” a helyzetet, de az Olaszországról elterjedt „rémhírek” súlyos kárt okozhatnak az olasz gazdaságnak, idegenforgalomnak.

Ezt megelőzően Lombardia tartomány elnöke, Attilio Fontana közösségi oldalán jelentette be, hogy önkéntes karanténba vonul egyik munkatársa megbetegedése miatt. A videóüzenetben Fontana felvett egy szájmaszkot. Lépését számos bírálat érte „félelemkeltés” miatt.

Ezentúl csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják

A hatóságok a tesztelést is módosították. Korábban, ha fertőzöttet azonosítottak, mindenkit ellenőriztek, akivel kapcsolatba került, ezentúl azonban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják. A fertőző betegségekre szakosodott, és a tesztek többségét végző római Spallanzani kórház vezetője hangsúlyozta, hogy ezentúl csak a klinikai esetek számát közlik.

Massimo Galli, a milánói Sacco kórház főorvosa, valamint a milánói orvosszövetség is elutasította Giuseppe Conte miniszterelnök korábbi feltételezését, miszerint a vesztegzár alatti lombardiai Codogno kórházában elmulasztott teszt miatt terjedt el a fertőzés. A szintén a térségben található Cremona kórháza jelezte, hogy már nem tudja hová helyezni a fertőzötteket.

Az észak-olaszországi orvostársadalom nyilatkozatai osztják a római kormánynak a félelemkeltés miatti aggodalmát, de hangsúlyozták, hogy ennél is fontosabb a megfelelő egészségügyi ellenőrzés, melyhez erkölcsi támogatást kértek. A helyzet ellenőrzés alatt van, „a vihar múlóban, de az esernyőt tartsuk magunknál” – jelentette ki Massimo Galli.

A fertőzöttek fele nem szorul kezelésre

Tizenhétre emelkedett az új koronavírus halálos áldozatainak száma Olaszországban - jelentették be az olasz polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatóján. Azt is közölték, hogy 45-en viszont már felgyógyultak a fertőzésből.

Lombardiában 40, Szicíliában kettő, Lazio tartományban három beteg gyógyult meg. Köztük van az a kínai turista házaspár, akit elsőként, január 28-án szállítottak kórházba egy római szállodából. A fertőzöttek száma 650-re emelkedett, de kevesebb mint felük szorul kórházi kezelésre. A többi pozitívnak bizonyult személy enyhe tünetekkel, saját lakásában tölti a karantén időszakát.

Olaszország éppen egy hete szembesült a fertőzöttek számának hirtelen megugrásával: az első napokban a betegek száma naponta több mint 100 százalékkal emelkedett, az óvintézkedéseknek köszönhetően az arány napi 20 százalékra csökkent.

A nyugalomra intésekkel egy időben Nello Musumeci szicíliai kormányzó felszólította a vesztegzáron kívüli északolaszokat is, hogy ne utazzanak a szigetre. Nápolyban fertőtlenítették a buszokat, és az esti Internazionale-Ludogorec-mérkőzést Milánóban zárt ajtók mögött rendezik meg.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X