Koronavírus: négyre emelkedett a halálos áldozatok száma Olaszországban

Négyre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma Olaszországban, hétfő reggel egy 84 éves bergamói férfi vesztette életét a fertőzés következtében - jelentette a Rai1 híradója.

Észak-Olaszországban több intézkedéssel is igyekeznek megállítani a koronavírus terjedését, ami eddig négy áldozatot követelt, a fertőzöttek száma pedig 155-re emelkedett hétfő reggelre. Mától öt észak-olasz tartományban nem nyitnak ki az iskolák és az egyetemek.

A koronavírussal összefüggésben a hétköznapi életet érintő több korlátozást vezettek be Lombardia, Veneto, Piemonte, Emilia-Romagna, Friuli és Liguria tartományokban - írja az Ansa állami hírügynökség. Ezek részeként a velencei és az ivreai karneválokat felfüggesztették, a milánói Dómot és a Scala épületét bezárták, és a Serie A négy vasárnapi futballmeccsét törölték. Giuseppe Conte kormányfő már pénteken és szombaton több, akár 14 napig érvényben lévő intézkedést fogadott el a koronavírus terjedésének megakadályozása céljából.

Több észak-olasz városban alig mennek ki az utcára, a gyógyszertárakban sok helyen elfogyott az orvosi maszk, és egyes gyógyszerekből is hiány van. A lombardiai vezetés azt kéri, hogy ne hagyják el otthonukat azok, akiknek lázuk van, a Rai televízióban pedig fegyelemre és nyugalomra intik a lakosságot.

Eddig egy 17 éves diák, aki a lombardiai Codognában tanult, valamint egy 78 éves, szintén lombardiai férfi vesztette életét a fertőzés következtében, utóbbit Milánóban kezelték kórházban már egy hete. Vasárnap meghalt a koronavírus harmadik áldozata is, egy idős asszony, akit egy cremonai (Lombardia) kórház onkológiáján ápoltak, és az állapota már valószínűleg a fertőzés előtt is kritikus volt.

Tizenegy településen minden zárva tart

Lombardia több városában vasárnap este 6-tól hétfő reggel 6-ig kötelező bezárni a kereskedelmi helységeket, bárokat, éjszakai mulatókat. Piemonte, Liguria, Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna és Friuli Venezia Giulia tartományokban hétfőtől nem lesz tanítás az iskolákban és az egyetemeken, míg Trentino Alto Adige tartományban az óvodás és a bölcsődék is zárva lesznek. Ezekben  a tartományokban a mozik és a múzeumok is zárva lesznek.

Eközben Veneto és Lombardia tartományokban 11 település gyakorlatilag zár alatt marad, a boltoktól a múzeumokig minden zárva tart, mintegy 47 ezer embert érintve. A cél, hogy megállítsák a járvány terjedését, ezért a karantént két hétre tervezik, ennyi ugyanis a betegség lappangási ideje. Olaszország egészében felfüggesztették az osztálykirándulásokat is.

Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta, hogy a járvány két olaszországi gócpontjánál (Lodi és Padova mellett) csak különleges esetekben és egyedi engedélyekkel lehet átjárni a vesztegzáron.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?