Az Európai Tanács ülésére utazik Johannis

Klaus Johannis államfő részt vesz csütörtökön az Európai Tanács brüsszeli ülésén, amelyen az Európai Unió (EU) 2021 és 2027 közötti költségvetéséről tárgyalnak majd.

A rendkívüli ülés célja, hogy a tagállamok az Európai Tanács elnöke, Charles Michel által február 14-én előterjesztett javaslatra alapozva megállapodásra jussanak az EU költségvetését illetően.

Az ülésen Johannis ismertetni fogja az ország prioritásait a többéves pénzügyi keretet illetően, és ismét hangsúlyozni fogja, hogy Románia egy ambiciózusabb költségvetés mellett foglal állást, az Európai Bizottság erre vonatkozó javaslatát részesítve előnyben – áll az Államelnöki Hivatal közleményében. E szerint az elnök szót emel majd a mezőgazdasági és kohéziós politika megfelelő finanszírozása érdekében is.

A csúcstalálkozót megelőzően Charles Michel elnök kétoldalú megbeszéléseket folytatott a tagállamok vezetőivel az unió következő hosszú távú költségvetéséről. Február 7-én Klaus Johannisszal is egyeztetett. A találkozó előtt a román államfő azt mondta, készen áll „vérre menő" tárgyalásokat folytatni annak érdekében, hogy több támogatást szerezzen Romániának a kohéziós és agrárpolitikai forrásokból.

(Nyitókép: Klaus Johannis és Charles Michel, az EiT elnöke | Fotó: presidency.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?