A koronavírus veszélye se riasztja el a kínaiakat az egzotikus állatok fogyasztásától?

Az elmúlt két hétben csaknem 700 embert tartóztatott le a kínai rendőrség. Megszegték ugyanis a vadállatok befogására, értékesítésére és elfogyasztására vonatkozó ideiglenes korlátozást, amelyet az új típusú koronavírus okozta járvány miatt vezettek be.

Kína januárban ideiglenesen bezárta a vadállatokat kínáló piacokat, figyelmeztetve a lakosságot, hogy a vadon élő állatok fogyasztása a közegészségügyre és a közbiztonságra is fenyegetést jelent. Ez azonban nem biztos, hogy elegendő az ország kultúrájában és történelmében mélyen gyökeredző szokások megváltoztatásához. „Sokak szemében az állatok az emberekért vannak és nem megosztjuk velük a bolygót” – jegyezte meg Vang Szung, a Kínai Tudományos Akadémia zoológiai intézetének nyugalmazott kutatója.

Nem csökken a kereslet

A lakóházakra, éttermekre és sebtében felhúzott piacokra kiterjedő razziák során majdnem 40 ezer állatot, köztük mókusokat, menyéteket és vaddisznókat foglalt le a rendőrség. Ez a szám is azt sugallja, hogy a vadhúsok iránti kereslet és az állati testrészek gyógyászati célú alkalmazásának gyakorlata nem tűnik el egyik pillanatról a másikra Kínában, noha az egészségügyi szakemberek azt gyanítják, hogy a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói a denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg a tobzoskákról került át az emberre.

A szamár-, kutya-, szarvas-, krokodil- és egyéb húsokat legálisan árusító kereskedők azt tervezik, hogy visszatérnek az üzlethez, amint véget ér a korlátozás. „Az emberek szeretnek vadon élő állatokat vásárolni. Egyrészt maguknak, hogy megegyék őket, másrészt hogy odaadják másoknak, mivel remek ajándék és tiszteletet fejez ki” – mondta Kung Csien, aki egy vadállatokat értékesítő webáruházat és több boltot is működtet Belső-Mongólia Autonóm Területen. Kung az árukészletének egy részét, a krokodil- és szarvashúst hatalmas fagyasztókban tartja, ám az általa tenyésztett fürjeket egytől-egyig el kellett pusztítani, mivel az élelmiszer-áruházak már nem veszik meg a tojásokat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?