Visszavonták a vádakat, ártatlanul börtönözték be Tóásó Elődöt Bolíviában

Tizenegy év után lezárták Tóásó Előd ügyét, miután a bolíviai ügyészség is visszavonta a férfi ellen felhozott vádakat - értesült a Bors.

Az ideiglenes kormány belügyminisztere, Arturo Murilló elismerte, hogy a 39 vádlottat, köztük az erdélyi származású, hat évre bebörtönzött Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadićot is érintő 2009-es ügy politikai hátterű volt, amivel a tavaly ősszel megbuktatott bolíviai elnök, Evo Morales pártját akarták megerősíteni, valamint az ellenzékével leszámolni.

A Bors szerint a terroristapernek nevezett eljárás utolsó tárgyalását múlt héten tartották, amin Sixto Fernandez bíró elmondta, hogy a vádlottak mindegyikét felmentették az összes vádpont alól, miután az ügyészség is visszavonta a terrorizmushoz kapcsolódó vádakat. Tóásó a Borsnak azt nyilatkozta, hogy a továbbiakban eljárásokat fognak indítani, hogy megállapítsák, kinek milyen felelőssége volt. Mivel az ügyet lezárták és visszavonták az ellene felhozott vádakat, kártérítésre számíthat.

Tóásó Előd és társai ügye 2009-ben tört ki Bolíviában, miután Kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, ami állítólag Evo Morales elnök megölésére készült. Az akcióban lelőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdmély-magyar Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadićot, majd mindkettőjüket az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt vizsgálati fogságban tartották.

A két férfit 2015-ben fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év és tíz hónap szabadságvesztésre ítélték. Mivel már mindketten majdnem hat éve őrizetben voltak, a büntetésüket letöltötték, így szabadon távozhattak volna Bolíviából, de a kormány több mint két hónappal a szabadlábra-helyezés után sem adta vissza a magyar férfi útlevelét, és nem tartotta be a vádalkuban között egyezség több pontját sem.

Ezután a Baptista Szeretetszolgálat a magyar külügyminisztérium technikai segítségével 2015 áprilisban menekítette ki a két férfit. A hatévnyi bolíviai fogság után Tóásó Előd kártérítési pert is indított Bolívia ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróságon. A bíróság hamarosan fel fogja szólítani az országot, hogy egyezzenek meg a kártérítésről, ha pedig ez nem történne meg, akkor a bíróság döntheti el, mennyit lesz köteles fizetni Tóásóéknak a latin-amerikai ország.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?