Olasz egyházi és polgári hatóságok együtt járnak el pedofil egyházi személyekkel szemben

Kilenc egyházi személy ellen indult szentszéki és polgári hatósági eljárás kiskorúakon elkövetett szexuális visszaélés miatt az olaszországi Pratóban – közölte közös sajtótájékoztatóján a város püspöke és ügyésze szerdán.

Giuseppe Nicolosi államügyész bejelentette, hogy kilenc egyházi személlyel, köztük öt pappal és egy szerzetessel szemben készülnek vádat emelni szexuális visszaélés, valamint csoportos nemi erőszak miatt. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem zárult le, a sajtótájékoztató éppen további esetleges áldozatok jelentkezését szolgálja.

A gyanúsítottak 2008 és 2016 között egy akkor kiskorú testvárpáron követték el a visszaélést. A fivérek nagykorúságuk betöltését követően Prato korábbi püspökének számoltak be a történtekről. A püspök azonnal értesítette a vatikáni Hittani Kongregációt, amely vizsgálatot indított.

Az elkövetők a Firenze melletti Pratóban 2010-ben alapított Discepoli dell'Annunciazione nevű egyházi közösség tagjai: a közösség célja a világ különböző részeiből érkező fiatalok nevelése és papi hivatásra való felkészítése volt.

A Hittani Kongregáció vizsgálatát követően a papi szolgálatért felelős vatikáni hivatal decemberben felfüggesztette a közösség tevékenységét. Ezzel egy időben a város új püspöke, Giovanni Nerbini – aki szeptemberben vette át az egyházmegye vezetését – a polgári hatóságoknál is feljelentést tett. „Nem titkolom fájdalmam és aggodalmam, remélem, hogy a súlyos vádak nem bizonyulnak igaznak, de a pratói egyház nevében kijelenthetem, hogy a mi érdekünk az igazság felszínre hozása. Remélem, hogy az ügyészség, mindannyiunk közös érdekében, minél előbb lezárja az ügyet" – jelentette ki Nerbini.

Ez az első alkalom, hogy papok által elkövetett szexuális visszaélési ügyben az olasz egyház és igazságszolgáltatás képviselői közös sajtótájékoztatón hangsúlyozták a kölcsönös együttműködést. Ferenc pápa legutóbb január 9-én, a Szentszéknél akkreditált diplomatákhoz intézett újévi beszédében ismételte meg: a Vatikán elkötelezett abban, hogy a kiskorúak védelmében fény derüljön az elkövetett visszaélésekre.

Az egyházfő a polgári hatóságokkal való együttműködést szorgalmazta helyi és nemzetközi szinten is. Az egyházfő ezt megelőzően, a december 17-én közölt pápai határozattal eltörölte az úgynevezett pápai titkot, amely a legmagasabb titkosítási szint volt azokban a szexuális visszaélési ügyekben, amelyek a Hittani Kongregáció elé kerültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?