Petíciót indítottak Dél-Koreában és Malajziában, hogy tiltsák ki a kínai turistákat

Több százezren írtak már alá Dél-Koreában és Malajziában olyan petíciót, amelynek a támogatói azt követelik, hogy átmenetileg ne engedjék be országaikba a kínai turistákat az új típusú koronavírus okozta járvány miatt.

Dél-Koreában szerdáig 578 ezren írták alá a kezdeményezést. A petíció elindítója azzal érvel, hogy a koronavírus Kínából kezdett el terjedni, és még a Peking közeli szövetségesének számító Észak-Korea sem enged be jelenleg kínaiakat a területére. Több aláíró a megjegyzés rovatban utalt rá, hogy aggodalommal tölti el őket, amikor munkájuk során - az idegenforgalomban például - kínaiakkal kell érintkezniük.

Malajziában több mint 400 ezren írtak már alá egy hasonló kezdeményezést. A petíció számos támogatója azzal vádolta meg a kínaiakat, hogy "nem higiénikus" életmódjuk idézte elő a járványt. Dél-Koreában és Malajziában is eddig négy-négy fertőzöttről tudnak. Dél-Korea csütörtökön és pénteken nagyjából 700 állampolgárát készül hazaszállítani a közép-kínai Vuhan városából, ahol a betegség először megjelent.

Eközben 15 ezer hongkongi orvos sztrájkkal fenyegetve követeli, hogy a hatóságok vezessenek be Kínával szemben határzárat. A Kínához tartozó, de széles körű autonómiával rendelkező városállamban jelenleg nyolc, koronavírussal fertőzött beteget tartanak nyilván.

Már most kimutatható hatással van a koronavírus a magyarországi turizmusra: hétfő óta nem indulnak el a szervezett turistacsoportok európai körutazásaikra Kínából, a következő napokban több száz kínai vendég már biztosan nem érkezik meg lefoglalt budapesti szállására, szemlézi az MTI a Világgazdaságot. Tavaly január és november között 430 ezer vendégéjszakát, a teljes vendégforgalom 5-6 százalékát adták a kínai turisták, akik többsége csoportosan, több európai országot érintő körutazásra befizetve érkezett Budapest

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?