Nézőpont Intézet: változatlanul vezet a Fidesz-KDNP a teljes ellenzékkel szemben

A Fidesz-KDNP országos listájára a biztos szavazó pártválasztók 50 százaléka szavazna egy most vasárnapi voksoláson - közölte legújabb reprezentatív közvélemény-kutatását ismertetve a Nézőpont Intézet kedden az MTI-vel.

A felmérés szerint a magyar kormánypártok népszerűsége töretlen, az ellenzék házon belüli versenyét a Momentum Mozgalom vezeti, őket a választási részvételüket biztosra ígérők 13 százaléka támogatja, míg a Jobbik és a Demokratikus Koalíció (DK) fej-fej mellett áll, 10-10 százalékkal.

A részletekről azt közölték, hogy januárban is minden második aktív pártválasztó a Fidesz-KDNP-vel szimpatizált. Emiatt látható, hogy nemcsak a győri időközi polgármester-választást nyerte meg kényelmes többséggel a Fidesz-KDNP jelöltje, hanem a kormánypártok egy országos választáson is magabiztos győzelmet aratnának.

Stagnálnak az ellenzéki pártok

Kiemelték, hogy az ellenzéki pártok támogatottsága az önkormányzati választások óta stagnál, „elmozdulásokat csak az egyes pártok szavazótáborának aktivitása miatt lehetett látni”.

A Nézőpont Intézet tájékoztatása szerint az ellenzéki pártok közül a Momentum listája 13 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó választáson. A magyarországi parlamenti képviselettel nem rendelkező erő 3 százalékponttal előzi meg Gyurcsány Ferenc pártját, a DK-t, valamint a hétvégén pártelnöki székbe került Jakab Péter vezette Jobbikot. Az MSZP-Párbeszéd-szövetség (5 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt - írták, azt is megjegyezve, hogy „támogatottságuk annyira lecsökkent, hogy önerőből egyik párt sem jutna parlamenti mandátumhoz". Az MSZP ugyanis 4, a Párbeszéd pedig 1 százalékon áll a választási részvételüket biztosra ígérők körében - jelezték.

A felmérés szerint „hasonló gondokkal küzd” több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és az LMP 4-4 százalékos támogatottsággal bír, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékot kapna listán most vasárnap.

A Nézőpont Intézet úgy értékelt: „látható, hogy kettő, de még egy közös ellenzéki országos lista sem jelentene győzelmet az ellenzéki pártok összefogása esetén”. A Fidesz 50 százalékos eredményét a hét potenciális ellenzéki platformot (Momentum Mozgalom, DK, Jobbik, MSZP-P, MKKP, LMP) összefogó együttes lista sem érné el - közölték, arra is kitérve: egy esetleges közös ellenzéki lista támogatottsága is elmaradhat az egyes ellenzéki pártok külön-külön mért támogatottsági adatainak összegétől.

A Nézőpont Intézet beszámolt arról is, hogy a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága jelentős (41 százalék), a kormánypártokon kívül ugyanis egyetlen politikai párt sem ért el kétszámjegyű eredményt. Erről megjegyezték, hogy "a korábban látott Momentum-előny itt elapad", ami a felmérés szerint mutatja, hogy „aktívabbak ugyan a párt szimpatizánsai, de a teljes népesség körében százalékra pontosan annyian vannak, mint a Jobbik (8 százalék) bázisa, és a DK (7 százalék) lemaradása is csak 1 százalékpontnyi ebben a dimenzióban". Az MSZP-P, az MKKP 4-4 az LMP 3, a Mi Hazánk pedig 2 százalékon áll a teljes népesség körében.

A közvélemény-kutatás január 10. és 16. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék - áll a módszertani ismertetőben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?